Főoldal > EGÉSZSÉG > Többet költ, aki kevesebbet alszik

Többet költ, aki kevesebbet alszik

alvásbevásárlásegészségéhségpénz
0

Írta:

Az Obesity folyóiratban közölt kutatás szerint ilyenkor nemcsak többet veszünk a kelleténél, de nehezebben mondunk nemet az egészségtelen ételekre is.

Alvás és étvágy

Az alváshiány és elhízás közti kapcsolat korábbi kutatásokban is bizonyítást nyert. Bizonyos hormonok értéke ugyanis a pihenés folyamatához kapcsoltan változik, és az alvási folyamat károsodása megzavarja ezeknek a hormonoknak fiziológiás változását, amik így képesek gátolni a zsírszövet lebomlását, és akadályozni a fogyást – magyarázza dr. Vida Zsuzsanna ideggyógyász, szomnológus. Úgy tűnik azonban, hogy az alváshiány nemcsak ilyen módon segíti elő a plusz kilók megjelenését, az elhízást döntési képességeink is befolyásolják. Az Obesity folyóiratban megjelent kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy kialvatlan állapotban hajlamosabbak vagyunk a szükségesnél több és egészségtelenebb ételt választani a bevásárlás során.

A kialvatlanság hizlal

A kutatók 14 normál testsúlyú, egészséges, alvásproblémával nem küzdő férfi bevonásával végezték el vizsgálatukat. A résztvevők egy alkalommal kipihenten, átaludt éjszaka után, egy másik alkalommal teljes alvásmegvonás mellett indultak bevásárlása 50 dollár költőpénzzel. A férfiakat arra kérték, vásároljanak be a lehető legtöbbet egy 40 terméket tartalmazó listáról, melyen 20 alacsony, és 20 magas kalóriatartalmú élelmiszer szerepelt.

shopping2.jpg ()

A bevásárlás előtt minden résztvevő reggelizett, hogy kizárják az éhség közvetlen befolyásoló hatását. Az eredményekből látható, hogy a kialvatlan résztvevők 9%-kal több kalóriát és 18%-kal több élelmiszert vásároltak, mint kipihent állapotban.

Munkahelyi ártalom?

Az alváshiány következtében egyes agyi területek működése is módosul, így leszünk például fáradtabbak, dekoncentráltak, stresszesebbek kialvatlan állapotban. Emellett az alvásmegvonás a hormonális rendszerre is hatással van. A résztvevőknél mért eredmények alapján az alváshiány hatására az éhségérzet kialakulásáért felelős ghrelin hormon szintje jóval magasabb értéket mutatott. A jelenség különösen az alvásproblémával küzdőket, illetve a változó munkarendben, éjszakai műszakban is dolgozókat fenyegetheti.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X