Főoldal > EGÉSZSÉG > Vitamin- és antioxidáns-bomba a mángold, edd bátran!

Vitamin- és antioxidáns-bomba a mángold, edd bátran!

antioxidánsbetegségegészségegészséges ételgyógyulásmángoldnövényrákrákellenes hatásvitaminzöldség
0

Írta:

Több ezer éve ismert kultúrnövény a mángold, amit a cékla rokonaként fehér céklának is neveznek. Hazánkban kevésbé ismert, pedig be lehet szerezni a nagyobb zöldségeseknél, és be is kell, mert egészségvédő szerepe rendkívül meggyőző.

A mángoldot római káposztának és leveles répának is nevezik. Bár a cukorrépa rokona, nem gyökerét, hanem húsos, megvastagodott levélnyelét és levelét érdemes fogyasztani. A Földközi-tenger partvidékéről indult hódító útjára, és máig kedvelt gyógynövényként, valamint zöldségként is ismert. Érdékessége, hogy az első évben a gyökérzete és a levélzete fejlődik ki, a második évben pedig virágzik és magot hoz. Levelének íze a spenótéhoz, szára pedig a spárgához hasonló. De ezt tetézi, hogy nem csak ízben, de tápanyagtartalomban is közelít ehhez a két zöldséghez.

Egészséges értékek

A mángold egyesíti magában többféle egészséges zöldségféle – a spenót, a sárgarépa, a spárga – értékes összetevőit. Gazdag A- ,B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitaminban, szerves savakban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, folsavban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban. Könnyen emészthető és nagy mennyiségű pektint tartalmaz. A betegségmegelőző hatású flavonoid-vegyületek közül lutein és zeaxantin is található benne.

mangold2.jpg ()

Védelmi szerep

A mángold antioxidáns tartalma segít a tüdő- és emésztőszervi daganatos betegségek megelőzésében. Tápanyagainak köszönhetően erősíti az immunrendszert, csökkenti a tüdő- és emésztőszervi daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, valamint védi a szervezetet a káros szabadgyökök felhalmozódásától. Magas A-vitamin tartalma a szem egészségének megőrzésében játszik szerepet, legalább olyan hatékonysággal, mint ahogy a sárgarépa tenné ugyanezt. Segít megőrizni a testi és szellemi erőnlétet, késlelteti az öregedés hatásait.

Fogyókúrás növény

Alacsony az energiatartalma (19kcal/100g), víztartalma pedig magas, közel 93 százalék. Ezek a tulajdonságai, na meg magas rosttartalma ideális fogyókúrás élelmiszerré teszi. Elhanyagolható a benne található zsír mennyisége is, és bár fehérjetartalma alacsony, de mégis értékes, ahogyan a nélkülözhetetlen aminosavak is. Fogyasztása a tapasztalatok szerint előnyös a cukorbetegek számára is, mert hozzájárul a vércukorszint szabályozásához.

Fogyasztási tanácsok

Ez az a fajta zöldség, melyből mindig csak annyit vásárolj, amennyit épp használni kívánsz. Hűtőszekrényben ugyanis csak rövid ideig tárolható, és kár lenne érte, ha megromlana, fonnyadtan nem is az igazi. A tisztítására is oda kell figyelni, többször át kell mosni, mivel földdel szennyezett lehet, illetve a levelek közt megbújhatnak az apróbb bogarak is. Készíthetsz belőle salátát, levest, főzeléket, de rakott ételként is tálalhatod tésztával,vagy ha egészségesebbre vágysz, akkor bulgurral, kölessel.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X