Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 tuti étel, hogy pörögjön az agyad

5 tuti étel, hogy pörögjön az agyad

agydiétaegészségfogyásgasztrotápláléktáplálkozás
0

Írta:

Valószínűleg nem az agy az első szerved, ami eszedbe jut, ha a táplálkozásról van szó, pedig a megfelelően összeállított étrend létfontosságú az agy normális működéséhez. Elegendő fehérje, szénhidrát, antioxidáns, kálium, kalcium és Omega-3 zsírsav nélkül memóriazavar és kognitív hanyatlás következhet be.

Egy 2010-es tanulmány rávilágított, milyen szoros összefüggésben áll a szegényes étrend a depresszió és szorongás kialakulásával. Tudd meg, melyek azok az élelmiszerek, amelyekkel leginkább táplálhatod az agyadat is. 

agyetel3.jpg ()Padlizsán

A padlizsán magas antocianin tartalmú, azaz bővelkedik abban az antioxidánsban, amely véd a memóriavesztéstől. Egy adag 200 g, amely 2 csésze feldarabolt padlizsánnak felel meg, kiemelkedő mennyiségű, számszerűsítve 1500 mg antocianint tartalmaz. Fogyaszd tehát minél gyakrabban, a héjával együtt. Próbáld ki a grillezett padlizsánt fokhagymával, rozmaringgal és olívaolajjal egy szelet pirítóson, de összesütheted más zöldségekkel sütőben, vagy akár mikróban is, hogy megkapd a héjában sült krumpli egészségesebb és kalóriaszegényebb alternatíváját.

Teljes kiőrlésű kenyerek

A teljes kiőrlésű gabonák több fehérjét és rostot tartalmaznak, mint a finomított gabonák, ezáltal stabilizálják a vércukorszintet, energiát szolgáltatnak és javítják a mentális készségeket az étkezések között is. A Journal of Nutrition-ban megjelent 2009-es tanulmány szerint kiemelt szerepet játszanak a korral járó kognitív hanyatlás késleltetésében. A nagy volumenű kutatás 3634, 65 év feletti életkorú résztvevő bevonásával készült 11 éven át. Jelentős kapcsolatot találtak a komplex, egészséges gabonák fogyasztása és a csökkenő kognitív hanyatlás között. Cseréld le te is mihamarabb az olyan feldolgozott szénhidrátokat, mint a fehér kenyér, a péksütemények és a tészta a komplex alternatívájukra: 100%-ban teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó kenyérre, barna rizsre és tönkölytésztára.

Dió

A ropogtatnivaló finomság kiemelkedően gazdag agytápláló összetevőkben, mint az E-vitamin, a folsav, az Omega-3 zsírsavak és az antioxidánsok. A dióval kiegészített étrend 11%-kal növeli a kikövetkeztetéses jellegű teszteken nyújtott teljesítményt a fiatal felnőtteknél, derült ki egy kutatásból. A dietetikusok magas kalóriatartalma miatt azt javasolják, hogy 30 g diónál ne fogyasszunk többet naponta. Remekül helyettesíthetünk vele olyan kalóriában magas, de tápanyagban szegény nasikat, mint például a chips.

Kakaó

Egy kis adag magas kakaótartalmú csokoládé rögtön képes növelni az agy teljesítményét. Egy kutatás során étcsokoládét etettek 30 résztvevővel vizuális és kognitív tesztek elvégeztetése előtt. Egy héttel később sort kerítettek ugyanerre a vizsgálatra, csak ezúttal fehércsokoládét adtak, amely az étcsokoládéval ellentétben igen szegény flavonoidokban. A kutatók azt találták, hogy az étcsokoládé javította a résztvevők kognitív teljesítményét, térbeli memóriáját és a reakcióidejét is, szemben a fehércsokoládéval, amelynek nem volt jótékony hatása az agyi funkciókra. Egy idei tanulmány már arról is beszámol, hogy a flavonoidok javítják a vérerek működését az agyban. Válassz minél magasabb kakaótartalmú csokoládét, legalább 70%-a legyen kakaó.

agyetel2.jpg ()

Hüvelyesek

A hüvelyesek, mint a lencse és a bab különösen gazdagok rostban, fehérjében és antioxidánsokban. Segítségükkel az agyunk tovább éles marad. Egy, 5691 írástudatlan idős ember bevonásával végzett, kínai kutatás kimutatta a kapcsolatot a hüvelyesek rendszeres fogyasztása és a kognitív hanyatlás csökkenése között. További jótékony hatásuk, hogy koleszterin és telített zsír mentesek, ezért érdemes lecserélni a húst a receptekben hüvelyesekre. Próbáld ki a többi tápláló hüvelyest is, mint a szójabab és a csicseriborsó.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X