Főoldal > EGÉSZSÉG > A változás mindig valami új kezdete – pozitívan a változókorban is

A változás mindig valami új kezdete – pozitívan a változókorban is

egészségéletmódklimaxmenopauzanőiességtestváltozókor
0

Írta:

A tavasz már nyárba fordult, a természet pedig folyamatosan megújul, változik, szinte pezseg. A női test változásait gyakran hasonlítjuk a tavaszhoz, ám bizonyos életkor felett testünkre már kevésbé jellemző a nyári pezsgés. Ahogy eltelnek a fiatal évek, beköszönt a második tavasz, a változókor, a női test működése pedig megváltozik.

A legtöbb nő még napjainkban is félelemmel gondol erre az életszakaszra, pedig manapság már nagyon sok lehetőség van a klimax okozta tünetek mérséklésére. Nem kell feltétlenül gyógyszeres kezelésre gondolni, hívjuk segítségül a természetes praktikákat!

Mi történik a változókorban?

A változókor a nő életének természetes szakasza, amely a testre és a lélekre is egyaránt kihat. Az életkor előrehaladtával megváltozik a hormonháztartás, a peteérés leáll, a menstruáció pedig véget ér. Egészen hihetetlen, de kétszáz évvel ezelőtt a nők döntő többsége nem érte meg a menopauzális kort, így ez a probléma még nem létezett. Az átlag életkor növekedésével együtt azonban nőtt a változókorba lépő nők száma is.

Mit jelent a klimax?

„A klimax szó maga a menstruáció elmaradását jelenti, azonban a női testben ennél sokkal több változás megy végbe. A klimax során a szervezet teljesen átalakul, és ez mindössze a nők 20 százalékánál tünetmentes. Közel felüket a változókor tünetei olyan mértékben érintik, amelyek akár a munkavégzést is zavarhatják” – mondta dr. Nagy László Zoltán, a Budai Egészségközpont nőgyógyász-szakorvosa.

A klimax leggyakoribb tünetei:
•    hőhullámok, verejtékezés
•    magas vérnyomás, fejfájás
•    hirtelen súlygyarapodás, elhízás
•    rendszertelen, majd elmaradó menstruáció
•    hüvelyszárazság, a libidó csökkenése
•    fáradékonyság, alvászavar
•    hangulatingadozás, depresszió

Hogyan enyhíthetjük a tüneteket?

„A tünetek hormonpótlással kezelhetők, azonban a kalcium, D- és K-vitamin szedése is csökkenti a panaszokat. Fontos odafigyelni az egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra, ugyanis ezek rendkívül fontosak a szív- és érrendszeri megbetegedések és a csontritkulás kialakulásának megelőzésében. A változókorban se feledkezzünk meg a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokról” – tanácsolja dr. Nagy László Zoltán.

Néhány természetes praktika:

•    A hőhullámok enyhítése és a testsúly növekedésének elkerülése érdekében fogyasszunk minél kevesebb koffeint, alkoholt, fűszeres ételt – ezek feleslegesen felpörgetik az amúgy sem épp nyugodt testet. A cigarettát pedig felejtsük el!
•    Az álmatlanság és alvászavarok ellen jól működhet, ha hozzászoktatjuk magunkat egy állandó elalvás előtti rutinhoz. Egy citromfű tea elkortyolása mellett lapozzuk át a kedvenc magazinunkat vagy olvassunk pár oldalt. Törekedjünk arra, hogy a napi edzést lehetőleg ne közvetlenül az elalvás előtti órákban végezzük.
•    A bőr változásaira reagálva ne a kozmetikai arzenálhoz nyúljunk feltétlenül. Fogyasszunk sok folyadékot, száraz bőr esetén pedig ne fürödjünk a szükségesnél többször.
•    Életünknek ebben a szakaszában a fejfájás és migrén is erőteljesebben jelentkezhet, de van egy jó hírünk: a menstruáció elmaradásával ez mérséklődik. Addig is készítsen a fejfájása jelentkezéséről naplót, hogy megfigyelhesse, valóban a ciklushoz köthető-e.
•    Nem utolsó sorban pedig gondoljunk csak arra, hogy a változókort követően mennyivel kevesebb gondot kell majd fordítanunk a fogamzásgátlásra, és sokkal szabadabbá válhatunk a hálószobában is!

A legfontosabb, hogy fogadjuk el önmagunkat!

A változókor legtöbb esetben nem könnyű a nőnek, ám mégis próbáljunk meg pozitívan állni hozzá. Ha elfogadjuk a változást, mentálisan is megkönnyítjük ezt az átmeneti időszakot. Mégpedig azért, hogy a végén másképp, ám mégis teljes női mivoltunkban szülessünk újjá!

Forrás: Morpho


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X