Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezt ne tedd, ha nem tudsz rendesen aludni!

Ezt ne tedd, ha nem tudsz rendesen aludni!

álmatlanságalvászavarelalvásinszomnia
0

Írta:

Az emberek nagy része megtapasztalja élete során az álmatlanságot, 10 százalékuk pedig folyamatosan szenved tőle. Van pár dolog, amire jó odafigyelni, ezeket semmiképp ne csináld, ha nem tudsz aludni, mert csak rosszabb lesz tőlük a helyzet!

1. Ne nézd az órát!

Sőt, inkább fordítsd el magad elől az órát, hogy ne is lásd, mennyit mutat. Ha ugyanis folyamatosan az órát nézed, látod, hogy már hajnali 2 van, de még mindig nem alszol, akkor csak még frusztráltabb leszel, és tudat alatt azt üzened magadnak, hogy soha nem fogsz elaludni.

2. Ne tartózkodj 15 percnél többet az ágyban!

Ha nem tudsz negyed óra alatt elaludni, ne idegeskedj, hanem foglald le magad  valamit, amivel nem zavarod a többiek álmát. Például olvass, vagy nézz unalmas tv műsort egy kényelmes székben. Ezek mind olyan tevékenységek, melyektől könnyebben ragad le a szemed.

inszomnia2.jpg ()

3. Ne üldögélj erős fényben

Ha nem tudsz elaludni, és felülnél kicsit olvasni, akkor se kapcsold fel erős fényerősségűre a villanyt, hanem teremts félhomályt. Ugyanis a szikrázó fényáradat melatonint szabadít fel az agyadban, mely azt üzeni a szervezetednek, hogy nappal van, ideje felkelni. Így még inkább fokozod az éberséget, és még a legálmosítóbb könyvön sem fogsz tudni elaludni.

4. Ne pörögj!

Ha nem tudsz aludni, és le szeretnéd magad valamivel foglalni, akkor semmiképp se csinálj olyan tevékenységet, ami még jobban felébreszt. Tehát ne állj neki tornázni vagy takarítani az éjszaka közepén, és a számítógépet se kapcsold be, maradj csak az olyan monoton tevékenységeknél, mint az olvasás vagy a kötögetés.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X