Főoldal > EGÉSZSÉG > Faszén-detox, az új őrület

Faszén-detox, az új őrület

detoxdiétafaszénfogyásitaljuiceméregtelenítéssmoothie
0

Írta:

A színes smoothie-k és zöld dzsúszok mellett a tengerentúlon egy új árnyalat is bekerült a tisztító italok kínálatába, méghozzá az ébenfekete. A faszenet tartalmazó levek méregtelenítő hatása jól hangzik ugyan, de a szakértők erősen kételkednek. Nem véletlenül.

Ha az aktivált szén az otthoni házi patikából ismerős, nem jársz rossz nyomon: a tisztított faszén néven is ismert fekete piruláknak a gyógyászatban veszik hasznát. A készítmény szó szerinti méregtelenítő hatását a 19. században bizonyította egy bátor francia kutató, aki egy halálos dózisú sztrichinoldatot ivott meg aktív szénoldattal együtt, majd túlélte az életveszélyes kísérletet. Azóta már azt is tudjuk, hogy az orvosi szén a mérgező anyagok több mint 60 százalékát képes megkötni a felületén, és mivel nem tudjuk megemészteni, a méreganyagokkal együtt távozik a szervezetünkből. Valószínűleg ezen a részinformáción alapul a faszén-kúra alapötlete is. Amerikában tavaly év végén jelentek meg a boltok polcain az első fekete „méregtelenítő” italok, és bizarr látványuk ellenére hamar terjedni is kezdtek, mivel az aktivált szén teljesen íztelen, vagyis nem rontja el a friss gyümölcslé ízét. Az ígéret szerint nemcsak a mérgektől, de a szervezetben felhalmozódott méreganyagoktól is segít megszabadulni, ezt a feltevést azonban a táplálkozás-szakértők sorra megcáfolják.

Féligazságokból új trend

A tisztítókúrák hosszú idő óta óriási népszerűségnek örvendenek, ezért nem meglepő, hogy a tengerentúlon egyből rákattantak az új őrületre, ám közben egyre többen bizonyítják, hogy a faszén (tágabb értelemben vett) méregtelenítő hatása pusztán városi legenda, mely féligazságokon alapul. Először is: a faszén valóban képes megkötni a méreganyagokat, de nem tud különbséget tenni a méreg- és tápanyagok között, vagyis a tisztító levekben található vitaminok és ásványi anyagok nagy részét sem engedi felszívódni.

fresh green smoothie with banana and spinach with title i love smoothie on blackboard

A másik bizonyított tény, hogy az aktivált szén csak a gyomorban és a vékonybél első szakaszában hat (ezért is fontos, hogy valódi mérgezés esetén minél hamarabb kapjon belőle a beteg), így csak azokat az anyagokat képes hatástalanítani, amik még nem szívódtak fel – az elmúlt hónapok, évek során felhalmozódott méreganyagokra nincs hatással. Szintén gyakori tévhit, hogy az aktivált szén másnaposság elleni „csodaszer”. Ez sem teljesen igaz, a faszén ugyanis a növényi olajok mellett az alkoholra sincs hatással, nem akadályozza meg a felszívódását, legfeljebb az átbulizott este után jelentkező puffadást tudja csökkenteni. Antal Emese dietetikus is egyetért a kúra hatástalanságát bizonyítókkal. „A faszénnel való méregtelenítés teljesen abszurd ötlet, senkinek sem ajánlom. Ha egészségesek vagyunk és kiegyensúlyozottan táplálkozunk, a májunk, bőrünk, tüdőnk, vesénk és az emésztőrendszerünk magától is elvégzi a méregtelenítő funkciókat, hiszen ezek feladata, hogy kiválasszák a szervezet számára nem felhasználható anyagokat” – magyarázza szakértőnk.

Éljenek a színek!

Szerencsére a faszén-kúra nem veszélyes jelenség, tartós fogyasztása legfeljebb székrekedést okozhat, ám ha szeretnél valóban új lendületet adni magadnak és a testednek, érdemes az igazán természetes segítőkhöz fordulni. „Az 1-3 napos gyümölcs- és/vagy zöldségkúrákkal (ami nem egyenlő a koplalással és a vízkúrával) felfrissíthetjük szervezetünket, megkönnyíthetjük az emésztőrendszer munkáját, főleg a nagyobb, több napos, igazán kiadós étkezések után” – tanácsolja Antal Emese. A gyümölcsökben-zöldségekben található antioxidánsok ugyanis valóban segítenek közömbösíteni a szervezetben található káros szabad gyököket – minél színesebbek, annál jobb! Akár pár napos léböjt-kúrát is tarthatsz, amikor friss terményekből készült italokat fogyasztasz, ezek garantáltan feltöltik a szervezet vitaminraktárait, de vigyázz, mert ez utóbbi várandósoknak, szoptatós anyáknak, illetve gyógyszert szedőknek nem ajánlott az elégtelen energia- és tápanyag-ellátottság miatt.

A cikk a Wellness magazinban jelent meg!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X