Főoldal > EGÉSZSÉG > Iktasd ki ezeket az alapanyagokat az életből, és egészségesebb leszel!

Iktasd ki ezeket az alapanyagokat az életből, és egészségesebb leszel!

cukoregészségtelenételfehér lisztkonyhasózsiradék
0

Írta:

Egészségünk megőrzése egyik legfontosabb feladatunk. Hiszen nagyon sokat tehetünk azért, hogy elkerüljenek a betegségek, és teljes életet tudjunk élni. A sport mellett a helyes táplálkozás mindennek a legfontosabb feltétele. Nézzük, mik azok az alapanyagok, amelyeket mindenképpen el kell kerülnöd, ha egészséges szeretnél maradni.

Nem minden egészséges, ami diétás, és nem minden diétás, ami egészséges. Ez tény. Sokan viszont elfeledkeznek erről, és minden nullkalóriás ételt egészségesnek vélnek. Cikkünk elsősorban most az egészségre helyezi a hangsúlyt, tehát mindazokat az alapanyagokat veszi számba, amiket a mindennapokban használunk, legyen az diétás vagy épp kalóriabomba, de mindenképpen egészségtelen.

Konyhasó

A magyar lakosság nagy része az ajánlott sómennyiség többszörösét fogyasztja. Ennek szinte biztos, hogy egyenes következménye a magas vérnyomás, ami számtalan komoly baj okozója is lehet. Első lépésként érdemes csökkenteni a sófogyasztást. Először talán ízetlennek tűnnek majd ételeink, de egy-két hét után szervezetünk átáll, és már nem is igényli olyan nagy dózisban a sót. Emellett érdemes alternatívákat találni a konyhasóra: a csökkentett nátriumtartalmú és jódozott só lényegesen jobb megoldás. De ne feledkezzünk el a zöld- és szárított fűszerekkel, hagymával, fokhagymával történő ízesítésről sem.

Egészségtelen zsiradékok

A szív- és érrendszeri betegségek elkerülése miatt hódítottak teret az állati eredetű zsiradékok helyett a növényi eredetű olajok. Azonban ma már azt is tudjuk, hogy a sokat használt napraforgó- és repceolaj mellett léteznek jóval egészségesebb növényi eredetű zsiradékok is. Érdemes olyan olajokat fogyasztani amik nem mennek keresztül semmiféle finomítási eljáráson (ezek az ún. szűz illetve extra szűz olajok). A szőlőmagolaj és olajos magvakból sajtolt olajok csodás hatásai miatt érdemes minden nap fogyasztani belőlük. Sütéshez, főzéshez pedig a kókuszzsír az egyik legegészségesebb választás.

Cukor és fehér liszt

Szénhidrátra minden szervezetnek szüksége van. Ám nem mindegy, hogy milyenre. Ugyanis megkülönböztetünk összetett és egyszerű szénhidrátokat is. A cukor és a fehér liszt utóbbiak közé tartozik. Ennek az a veszélye, hogy nagyon gyorsan felszívódik a szervezetben, ami a vércukor-ingadozás mellett túlsúlyhoz, és a méreganyagok raktározásához vezet. Érdemes teljes kiőrlésű vagy szénhidrát-csökkentett lisztet használni. A finomított cukornak is számtalan alternatívája létezik már, amiket érdemes váltogatva használni, például a mézet és az édesítőket.

Fotó: 123 RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X