Főoldal > EGÉSZSÉG > Zöldségekkel a rák ellen

Zöldségekkel a rák ellen

articsókadiétaegészséggránátalmakelkáposztarákrákellenesszőlőtáplálkozászöldség
0

Írta:

A zöldségfogyasztás rendkívül egészséges. Ha rendszeresen fogyasztod ezeket a zöldségféléket, még a rák ellen is felveheted a harcot a jótékony tulajdonságaiknak köszönhetően.

Articsóka

Akárcsak a brokkoli vagy a karfiol, az articsóka is rendkívül gazdag flavonidokban, melyek többek közt a mellrák kialakulása ellen vértezik fel a szervezetedet. Egy 40 zöldséget és gyógynövényt vizsgáló tanulmány kimutatta, hogy mind közül az articsóka tartalmazta a legtöbb antioxidánst, így itt az ideje,hogy a te étlapodra is felkerüljön ez a hasznos és egyben ízletes növény.

Wellness Cafe tipp:

Tisztítsd meg az articsókát, majd sós vízben addig főzzd, amíg megpuhul, ezután pedig csepegtesd le. Eközben melegítsd fel a sütőt 220 fokra. A serpenyőben forrósíts fel 2 evőkanál olívaolajat, tégy bele egy gerezd passzírozott fokhagymát és 30 deka apróra vágott füstölt, főtt sonkát, majd pirítsd össze őket. Az articsókákat helyezd tűzálló tálba, és levelei közé töltsd a sonkát. Néhány perc alatt az előmelegített sütőben forrósítsd meg, majd hintsd meg petrezselyemmel, és máris tálalható.

Gránátalma

Ez az érdekes és ízletes gyümölcs gazdag C-vitaminban és polifenolban, mely szintén a különböző rákbetegségek kialakulásának megakadályozásában játszik fontos szerepet.  Sőt, friss tanulmányok azt is kimutatták, hogy a gránátalma képes lehet megfékezni az ilyen jellegű elváltozások továbbterjedését és kiújulását is.

Wellness Cafe tipp:

Lassú tűzön főzz össze fél kiló fagyasztott málnát és epret fél csésze édesített gránátalmalével és egy kis passzírozott gyömbérrel. Bonts fel és hámozz meg 2 gránátalmát, és édesítsd mézzel. A kompótot ezek után tálalhatod joghurttal, gabonafélékkel, de később különféle roston sült húsokkal is tálalhatod.

rakellen2.jpg ()

Kék szőlő

Az ősz slágergyümölcsét nem győzzük tovább magasztalni, hiszen resverartolt tartalmaz, mely csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, továbbá erősíti az immunrendszert, és blokkolja a szabad gyökök elszaporodását.

Wellness Cafe tipp:

Egy serpenyőben süss  meg négy kisebb kolbászt kb. 12 percig, majd helyezd át őket egy lefedett edénybe. Ugyanebben a serpenyőben 2 teáskanál olívaolajban piríts meg egy fej felszeletelt vöröshagymát egy kanál friss rozmaringgal. Adj hozzá 2 csésze kék szőlőt, 2 kanál balzsamecetet és egy teáskanál mézet. Főzd őket 6 percig, majd ehhez add hozzá a kolbászokat, és főzd össze őket még  további 6 percig.

Kínai kel

A kínai kel, melynek lágyabb az íze, mint a megszokott haza kelkáposztáé, tele van izotiocianátokkal, melynek a mell védelmében van igen nagy szerepe, így legközelebbi piackörutadon ne felejts el beszerezni ebből a hasznos növényből sem. Felhasználásánál a legfontosabb, hogy ne főzd túl, mert így őrzi meg értékes összetevőit.

Wellness Cafe tipp:

Dobva-rázva (lehetőleg wokban) süss össze körülbelül 3 percig három fej vékonyra vágott kínai kelt egy felszeletelt piros kaliforniai paprikával, némi összepasszírozott mogyoróhagymával (lehet fokhagyma is), egy kis gyömbérrel, majd locsold meg az elegyet 2 és fél teáskanál szezámolajjal. Ezek után öntözd meg a zöldségeket egy kis szójaszósszal,  ízlés szerint megbolondíthatod némi finoman pörkölt dióval is. Főzd még további 2-3 percig őket, hogy összeérjenek, majd barna rizzsel tálald.

Paradicsom

A paradicsom élénkpiros színét egy likopin nevű erős antioxidáns adja, melynek a sejtek közti kommunikációban is kardinális szerepe van, s így többek közt a rákos sejtek elburjánzásának megelőzésében is. Fontos megjegyezni, hogy a likopint jobban tudod hasznosítani, ha főzött ételből jutsz hozzá, és az étkezés alkalmával némi zsír is jut a szervezetedbe.

Wellness Cafe tipp:

Piríts meg 4 fej összepasszírozott fokhagymát egy kanál olívaolajban, majd adj hozzá 3 felvágott friss paradicsomot, kb. 4 deka megmosott, szárított csicseriborsót, majd lassú tűzön főzd őket 2 percig. Ez a paradicsomos mix tökéletesen passzol teljes kiőrlésű lisztből készült pirítóshoz.

Mángold

A mángold küllemre és elkészítési módban is hasonlít a spenóthoz, ráadásul ugyanolyan gazdag olyan nélkülözhetetlen antioxidánsokban, mint a C-vitamin, béta-karotin és lutein, melynek immunerősítő hatása sem alhanyagolható. A mángold íze viszont talán kevésbé kellemes, mint a spenóté, ezért erőteljesebb ízesítést igényel, ha például tésztaételekhez kívánod felhasználni.

Wellness Cafe tipp:

Piríts meg egy fej hagymát egy kanál olívaolajban. Adj hozzá egy csokor vékonyan felszeletelt mángoldot, melyhez ízlés szerint pár szem olívabogyót is hozzádobhatsz. Pirítsd őket további 6 percig,amíg puhák nem lesznek. Ízlés szerint fűszerezd sóval, borssal. Kuszkusszal tálald, de húsételek mellé is kitűnő.


További cikkeink a témában

parlagfűtea

Sokan fogyasztják mindennap, pedig súlyosan károsítja a szerveket

Írta:
0

Az interneten nap mint nap találkozhatunk különféle „csodaszerekkel” és házi praktikákkal, amelyek gyors gyógyulást vagy természetes megoldást ígérnek különböző betegségekre. Bár elsőre vonzónak tűnhet kipróbálni ezeket, nem minden növény vagy recept biztonságos. Jó példa erre a parlagfű, amelyet egyes források gyógynövényként hirdetnek, holott valójában az egyik legveszélyesebb allergén, és fogyasztása súlyos egészségügyi károsodást okozhat.