Főoldal > EGÉSZSÉG > Zöldségekkel a rák ellen

Zöldségekkel a rák ellen

articsókadiétaegészséggránátalmakelkáposztarákrákellenesszőlőtáplálkozászöldség
0

Írta:

A zöldségfogyasztás rendkívül egészséges. Ha rendszeresen fogyasztod ezeket a zöldségféléket, még a rák ellen is felveheted a harcot a jótékony tulajdonságaiknak köszönhetően.

Articsóka

Akárcsak a brokkoli vagy a karfiol, az articsóka is rendkívül gazdag flavonidokban, melyek többek közt a mellrák kialakulása ellen vértezik fel a szervezetedet. Egy 40 zöldséget és gyógynövényt vizsgáló tanulmány kimutatta, hogy mind közül az articsóka tartalmazta a legtöbb antioxidánst, így itt az ideje,hogy a te étlapodra is felkerüljön ez a hasznos és egyben ízletes növény.

Wellness Cafe tipp:

Tisztítsd meg az articsókát, majd sós vízben addig főzzd, amíg megpuhul, ezután pedig csepegtesd le. Eközben melegítsd fel a sütőt 220 fokra. A serpenyőben forrósíts fel 2 evőkanál olívaolajat, tégy bele egy gerezd passzírozott fokhagymát és 30 deka apróra vágott füstölt, főtt sonkát, majd pirítsd össze őket. Az articsókákat helyezd tűzálló tálba, és levelei közé töltsd a sonkát. Néhány perc alatt az előmelegített sütőben forrósítsd meg, majd hintsd meg petrezselyemmel, és máris tálalható.

Gránátalma

Ez az érdekes és ízletes gyümölcs gazdag C-vitaminban és polifenolban, mely szintén a különböző rákbetegségek kialakulásának megakadályozásában játszik fontos szerepet.  Sőt, friss tanulmányok azt is kimutatták, hogy a gránátalma képes lehet megfékezni az ilyen jellegű elváltozások továbbterjedését és kiújulását is.

Wellness Cafe tipp:

Lassú tűzön főzz össze fél kiló fagyasztott málnát és epret fél csésze édesített gránátalmalével és egy kis passzírozott gyömbérrel. Bonts fel és hámozz meg 2 gránátalmát, és édesítsd mézzel. A kompótot ezek után tálalhatod joghurttal, gabonafélékkel, de később különféle roston sült húsokkal is tálalhatod.

rakellen2.jpg ()

Kék szőlő

Az ősz slágergyümölcsét nem győzzük tovább magasztalni, hiszen resverartolt tartalmaz, mely csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, továbbá erősíti az immunrendszert, és blokkolja a szabad gyökök elszaporodását.

Wellness Cafe tipp:

Egy serpenyőben süss  meg négy kisebb kolbászt kb. 12 percig, majd helyezd át őket egy lefedett edénybe. Ugyanebben a serpenyőben 2 teáskanál olívaolajban piríts meg egy fej felszeletelt vöröshagymát egy kanál friss rozmaringgal. Adj hozzá 2 csésze kék szőlőt, 2 kanál balzsamecetet és egy teáskanál mézet. Főzd őket 6 percig, majd ehhez add hozzá a kolbászokat, és főzd össze őket még  további 6 percig.

Kínai kel

A kínai kel, melynek lágyabb az íze, mint a megszokott haza kelkáposztáé, tele van izotiocianátokkal, melynek a mell védelmében van igen nagy szerepe, így legközelebbi piackörutadon ne felejts el beszerezni ebből a hasznos növényből sem. Felhasználásánál a legfontosabb, hogy ne főzd túl, mert így őrzi meg értékes összetevőit.

Wellness Cafe tipp:

Dobva-rázva (lehetőleg wokban) süss össze körülbelül 3 percig három fej vékonyra vágott kínai kelt egy felszeletelt piros kaliforniai paprikával, némi összepasszírozott mogyoróhagymával (lehet fokhagyma is), egy kis gyömbérrel, majd locsold meg az elegyet 2 és fél teáskanál szezámolajjal. Ezek után öntözd meg a zöldségeket egy kis szójaszósszal,  ízlés szerint megbolondíthatod némi finoman pörkölt dióval is. Főzd még további 2-3 percig őket, hogy összeérjenek, majd barna rizzsel tálald.

Paradicsom

A paradicsom élénkpiros színét egy likopin nevű erős antioxidáns adja, melynek a sejtek közti kommunikációban is kardinális szerepe van, s így többek közt a rákos sejtek elburjánzásának megelőzésében is. Fontos megjegyezni, hogy a likopint jobban tudod hasznosítani, ha főzött ételből jutsz hozzá, és az étkezés alkalmával némi zsír is jut a szervezetedbe.

Wellness Cafe tipp:

Piríts meg 4 fej összepasszírozott fokhagymát egy kanál olívaolajban, majd adj hozzá 3 felvágott friss paradicsomot, kb. 4 deka megmosott, szárított csicseriborsót, majd lassú tűzön főzd őket 2 percig. Ez a paradicsomos mix tökéletesen passzol teljes kiőrlésű lisztből készült pirítóshoz.

Mángold

A mángold küllemre és elkészítési módban is hasonlít a spenóthoz, ráadásul ugyanolyan gazdag olyan nélkülözhetetlen antioxidánsokban, mint a C-vitamin, béta-karotin és lutein, melynek immunerősítő hatása sem alhanyagolható. A mángold íze viszont talán kevésbé kellemes, mint a spenóté, ezért erőteljesebb ízesítést igényel, ha például tésztaételekhez kívánod felhasználni.

Wellness Cafe tipp:

Piríts meg egy fej hagymát egy kanál olívaolajban. Adj hozzá egy csokor vékonyan felszeletelt mángoldot, melyhez ízlés szerint pár szem olívabogyót is hozzádobhatsz. Pirítsd őket további 6 percig,amíg puhák nem lesznek. Ízlés szerint fűszerezd sóval, borssal. Kuszkusszal tálald, de húsételek mellé is kitűnő.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X