Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 nagy igazság a leégésről, amit eddig nem tudtál

7 nagy igazság a leégésről, amit eddig nem tudtál

barnulásbőrbőrrákbőrvédelemleégésmelanomanapnapozás
0

Írta:

Hiába kenegeted magad óránként naptejjel, még így is lepirulsz a nagy melegben? Most kendőzetlenül lerántjuk a leplet a napozást fontos szabályairól, hogy legközelebb könnyebben megelőzd a leégést!

 #1. Órák múlva érzed csak a leégést

A bőröd nem egyből a napozás után fog reagálni az égésre, hanem csak órák múltán. Egy amerikai kutatás szerint a napfürdőzés után általában 2-6 órával kezd fájni a bőrünk, ami akár 2-3 napig is kitart. Ha ezt inkább elkerülnéd, ügyelj rá, hogy mindig a magasabb faktorszámú védőkrémmel kend be magad, még akkor is ha nem érzed szükségesnek a 20-as, 30-as és 50-es naptej bevetését!

#2. Influenzás tüneteket is produkálhat

Ez nem vicc! A leégés több, mint egy bőrfelszíni égési sérülés: hányinger, szédülés, láz, fejfájás, általános gyengeség és rossz közérzet is párosulhat mellé, ezért a naptej mellé szerezz be egy napozás utáni zselét vagy egy bőrnyugtató, hűsítő krémet! A legjobb, ha aloe vera-t is tartalmaz a készítmény, mert ez a csodanövény pillanatok alatt rendbe rakja a sérült bőrt.

#3. Kiszárad a tested

A napégés extra dehidratáló hatású, ezért fontos, hogy ügyelj a sok folyadék- és vitaminbevitelre, valamint a testápolásra is: elő az ásványi anyagokat tartalmazó kencékkel, testápolókkal! A legjobb, ha a lábadozás alatt plusztablettákkal vagy vitaminvizekkel turbózod fel a szervezeted.

20165384 - the word summer written with sunblock on the sunburnt back of a man who is sunbathing on the beach

#4. Felejtsd el a zuhanyozást!

A hirtelen zuhany (akár meleg, akár hideg) is égető érzés vált ki a testedből, ezért a mosakodást és a lehűlést a következőképpen végezd. Vegyél egy nagy, lágy tapintású szivacsot és óvatosan nyomkodd végig a testeden, míg az hozzá nem szokik a vízhez, aztán lassan merülj bele egy kád vízbe, ami kellemesen hűvös legyen.

#5. Soha ne nyúlj hozzá a naphólyagokhoz!

Ha olyan súlyos a sérülésed, hogy apró hólyagok is keletkeztek a hátadon, érdemes bevenni gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítót; ha ez sem segít, irány az orvos! Próbálj meg minél kevesebbszer érni a vörösre égett bőrrészhez és kényelmes, pihe-puha ruhákat viselj addig, amíg a fájdalom csillapodni nem  kezd.

#6. Kerüld el a kemikáliákat!

Ha nem muszáj, inkább tedd félre a köröm-és hajfestést, de a hajmosást és a tusfürdővel való mosakodást is kerüld, amíg nagyon fáj a bőröd. Különösen igaz ez a benzokain és a lidokain nevű kémiai vegyszerekre, amik még jobban belobbanthatják a már így is égő bőröd, tehát mindenképpen került őket! A tiszta aloe vera gél itt is – mint minden helyzetben – segít, de a vegyszermentes babaszappanok és a patikákban kapható gyógynövényes mosakodózselék is kiválóak a célra.

#7. Számít a gyorsaság!

Érzed, hogy kezd égni a bőröd? Ilyenkor minden perc számít – minél előbb kezdd el a „gyógyítást”! Ne kezdd be magad újból naptejjel és ne mártózz bele a hideg vízbe – ezek csak pillanatnyi lehűlést eredményeznek, de a bőröd nem hozzák helyre! A legjobb, ha teljes árnyékba vonulsz és ha a tested letakarod egy puha lepedővel – a délutáni szieszta ilyenkor külön jól jöhet, mert a tested is rá tud pihenni az égésre.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X