Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 mindennapi dolog, ami tele van kórokozóval

8 mindennapi dolog, ami tele van kórokozóval

bacillusfertőzésháztartáskórokozókoszpiszoktakarítás
0

Írta:

Ha a legkoszosabb dolgokra gondolunk, valószínűleg elsőre mindenkinek szemeteskukák, wc-k és padlók ugranak be. Nem is gondolnád, hogy vannak olyan mindennap használatos dolgok, amik még ezeknél is koszosabbak szoktak lenni!

1. Pénz

A pénznek van egy szivacshoz hasonló tulajdonsága, mindent beszív, amivel kapcsolatba kerül. Mivel a pénz kézről kézre jár, sosem tudhatod, hogy milyen baktériumokat és anyagokat „látott” már, melyeket meg is őrzött. Éppen ezt a legjobb, ha a pénztárcádban tárolod a pénzed, jól elzárva, a bőrödtől távol. Természetesen a mindennapok során pénzzel fizetünk számtalan dologért, de sokat tehetsz magadért, ha ügyelsz a készpénzhasználat utáni kézmosásra.

2. Mobiltelefon

Egy 2013-ban végzett kísérlet során a telefonokon 30-szor annyi bacit találtak, mint a nyilvános WC-k ülőkéjén. Ennek az oka csakis az lehet, hogy a telefonunkat mindig és mindenhol nyomkodjuk: a buszon, a WC-n, evés közben. A legtöbbet akkor teheted, ha egy antibakteriális kendővel naponta megtisztítod a telefonod.

3. Tiszta ruha

Nos, nem is olyan tiszták, mint gondolod. A kutatások azt igazolják, hogy a hasmenést okozó E.coli baktérium képes túlélni a mosást. A mosógép alján megmaradt vízben, párás levegőben a bacik előszeretettel szaporodnak, így egyre többen lesznek. Ez ellen úgy tudsz védekezni, ha időnként megtisztítod a mosógéped speciális szerekkel vagy ecettel átmosva.

4. Kézitáska

Most őszintén, mikor takarítottad ki utoljára a táskád? Magaddal viszed mindefelé, leteszed a földre, aztán az öledben pihen. A kézitáskák piszkosabbak, mint a kilincsek, amit mindenki összefogdos. A táskád belsejében pedig van smink, étel, innivaló, papírok. Ha a boltokban ezeket összedobálva találnád meg, nem vennéd meg. Minél gyakrabban mosd ki a táskádat, vagy törölgesd át antibakteriális kendővel.

5. Vágódeszka

Egy amerikai tanulmány szerint a vágódeszka akár 200-szor több bacit éltet, mint egy WC-ülőke. Ennek az oka a nyers húsokban keresendő, mivel a szabdalásuk során aprócska, mikroszkopikus részek maradnak a deszkán, ami a baktériumoknak igazi kánaán. Mindig alaposan mosd el a deszkát is főzés után, időnként pedig érdemes fertőtlenítőbe áztatni, majd nagyon alaposan átmosni.

25177544 - soap and tooth-brush

6. Nyilvános helyen a folyékony szappan

A szép, illatos szappantól azt várjuk, hogy megtisztítsa a kezünket, mégis az egyik legnagyobb baktériumforrás lehet. Ennek az az oka, hogy a szappant mindenki akkor használja, amikor elvégezte a dolgát, de kézmosás előtt, vagyis akár széklet és vizelet is lehet ezeken a tartókon.

7. Fogkefetartó

A baktériumok nem a WC-ülőkén várakoznak, hanem a legtöbb esetben keringnek a levegőben. A fogkefe sörtéiben pedig kiválóan meg tudnak kapaszkodni. A baktériumok terjedését úgy tudod csökkenteni, hogy lehajtod az ülőkét, a fogkefédet pedig elzárva tartod, például a fürdőszobai szekrényben. Cseréld a fogkeféd havonta, ha pedig beteg voltál a legjobb, ha egyből kicseréled.

8. Konyhai szivacs

Általában nem cseréljük olyan gyakran a konyhai szivacsot, mint kellene. Ezzel együtt a sok ételmaradékot magában tartja, igazi táptalajt biztosítva a szalmonellafertőzésnek. A konyharuhát érdemes hetente kimosni, a szivacsot pedig mikróban vagy mosogató gépben fertőtleníteni, és gyakran cserélni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X