Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért fontos a króm a szervezetednek

Ezért fontos a króm a szervezetednek

egészségétrendkrómnyomelem
0

Írta:

Vajon tényleg ennyire fontos, hogy kielégítő legyen króm ellátottságunk? Tényleg jó a króm a fogyás elősegítésére, izomtömeg növelésére? Vajon szükségünk van mesterséges kiegészítésre? Tihanyi András dietetikus segít a kérdésekre választ találni.

 

A króm szerepe a szervezetben

A króm testünkben minden ellenkező állítással szemben egy kevéssé fontos nyomelem. Pontos mennyisége szervezetünkben nehezen mérhető, raktáraink valószínűleg kb. 4-5 mg-ra tehetőek. A megfelelő krómellátottság feltételezések szerint csökkentheti az érelmeszesedés veszélyét, valamint vércukorszinted szabályozásában is fontos szerepet tölthet be, míg a hiánya fokozhatja az érelmeszesedés kockázatát.

A króm hiánya egészséges emberben normál táplálkozás mellett nem szokott látványos tüneteket előidézni. Természetesen a nem kielégítő bevitel gyakori, ám igazán komoly gondokkal nem nagyon találkozhatunk, mivel igen kis mennyiségben van szükségünk erre az elemre. A fokozott cukorfogyasztás, nagy mennyiségben fogyasztott finomított szénhidrátok növelik kiválasztását, így ilyen esetben nőhet szervezeted krómigénye.

Gyógyszerek szedése, betegségek fennállása, rosszul összeállított étrend tartós fogyasztásakor, megnövekedett igény esetén lehet érdemes rendszeresen magasabb krómtartalmú étrend-kiegészítőket fogyasztani. Erről azonban előzetesen konzultáljunk orvossal, dietetikussal! A túlzott krómbevitel életveszélyes állapotokat is előidézhet, ám ehhez extrém mennyiségek fogyasztása szükséges.

Csalóka reklámok

A króm az egyik leggyakrabban reklámozott szénhidrátéhség-csökkentő és zsírégetést támogató anyag. Felsorolni is lehetetlen a különböző krómtartalmú készítményeket, melyek egy dologban azonban általában megegyeznek: gyors, hatékony fogyókúra-segítőként vagy sportolók számára hatékony izomépítőként, mintegy természetes szteroidként reklámozzák ezeket.

A króm szakirodalmát áttekintve erős kételyeink merülhetnek fel ezen állítások valóságtartalmával kapcsolatban. A krómkiegészítés egyes vizsgálatok során sokszor egyáltalán nem befolyásolta a testösszetételt, más kutatások szerint azonban elősegítette a zsírleadást, és megint más kutatás hozta ki azt, hogy depressziós emberekben talán a szénhidrátéhséget, illetve éhségérzetet is kedvezően befolyásolhatja.

Az izomépítésről szóló tévhitet lassan évtizedek óta kitartóan terjesztik neves, ám a nemzetközi szakirodalmat valószínűleg nem követő hazai professzorok és követőik, ám ezzel kapcsolatban a téma valódi szakértői meglehetősen szkeptikusak. Bár sportolók számára alkalmazása haszontalannak látszik a jelenlegi adatok alapján, hiányállapot esetén elhízás és  2-es típusú cukorbetegség fennállásakor kedvező hatásokat is kifejthet.  Kedvező hatásaira valószínűleg a legfrissebb nutrigenomikai kutatások nyújthatnak magyarázatot.

A másik kritikus kérdés a napi szükséglet mennyisége: az izomépítést és zsírégetést vizsgáló tanulmányok napi 200-600 µg-ot alkalmaztak, míg javasolt napi bevitele sokáig 50-200 µg/nap volt. Ma a szakirodalom gyakran ennél jóval kisebb, napi 25-35 µg/nap-os bevitelt javasol. Felszívódása rossznak mondható: 0,4–2,0 %-os, étrendkiegészítőknél ez valamivel nagyobb is lehet. Felvételét a C-vitamin növelheti.

krom2.jpg ()

Az adatok a króm alkalmazásáról tehát ellentmondásosak, ezért kifejezett orvosi ajánlás nélkül, cukorbetegeknek és még egészséges, túlsúlyos embereknek sem javaslom magában történő alkalmazását. Az önállóan kapható krómkészítmények jó része ráadásul bizonyos szempontból átverés: hatásuk kérdéses, ha pedig  összehasonlítjuk néhány multivitamin krómtartalmát ezek hatóanyag-tartalmával, kiderülhet, hogy sok esetben még a multivitaminokon feltüntetett hatóanyagtartalmat sem éri el egy napi adag krómtartalma. Ilyenkor a magában fogyasztott króm hatása elenyésző lehet, elsősorban a készítménybe vetett hit (az éhségérzet szubjektív) az, ami kifejtheti hatását. Miért léteznek akkor a króm tartalmú fogyasztószerek? A válasz egyszerű: nagy üzletről van szó és az állításokat néhány kutatással alá is lehet támasztani.

A króm forrásai

Jó forrásai a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, sörélesztő, húsok, máj, sajt, hüvelyesek.

Az ásványi anyagok közül sokra szüksége van szervezetednek az egészséges működéshez, ugyanakkor ez minden anyagra csak egy adott tól-ig határ között igaz. Ha ez alatt a mennyiség alatt fogyasztasz az adott elemből tartósan, akkor hiányállapotok alakulhatnak ki, míg ha efelett viszel be belőle, akkor túladagolás is létrejöhet.

Ha kiegyensúlyozatlan az étrended, akkor érdemes azon változtatni, illetve az étrend kiegészítése is szóba jöhet esetenként, de nem a fogyás reményében! Mai ismereteink szerint valószínűleg nincsenek zsírégető, fogyasztó vitaminok vagy olyan makro- és mikroelemek, amelyekből sokat kellene fogyasztanunk, viszont elégséges bevitelük – akár csak a pajzsmirigyműködéshez nélkülözhetetlen jódé – fontos lehet az egészséges testtömeg megtartásához illetve eléréséhez.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X