Főoldal > EGÉSZSÉG > Hőségriadó a testnek – Így vészeld át a kánikulát!

Hőségriadó a testnek – Így vészeld át a kánikulát!

egészséghőséghőségriadóidőjáráskánikulameleg
0

Írta:

Tikkasztó hőség? Forró nappalok és elviselhetetlenül meleg éjszakák? Legszívesebben egész nap a légkondicionált irodában, vagy a strandon töltenénk az időnket?

A meleg, az állandó izzadás bizony mindannyiunk szervezetét kimeríti, arról nem is beszélve, hogy a nagy forróságban akár napszúrást is kaphatunk, ha nem vigyázunk. Pánikra azonban semmi ok, pár trükkel elviselhetőbbé tehetjük az izzasztó napokat, és elkerülhetjük a napszúrást is.

Ne vegyük félvállról a tűző nap hatását!

„Ha a legforróbb órákban tartózkodunk a tűző napon, könnyen megtörténhet, hogy napszúrást kapunk, ritkább esetben a hőguta veszélye is fennáll, amelynek kialakulását fokozza, ha a nagy melegben fizikai munkát is végzünk. Hőguta során a test nem tudja leadni a felesleges hőt, túlmelegszik, a testhőmérséklet emelkedése pedig akár életveszélyes is lehet. Szédülés, eszméletvesztés, szapora pulzus, nehézlégzés és izomgörcs is jelentkezhet. A beteget ilyenkor vigyük árnyékos, hűvös helyre, könnyítsünk ruházatán, és mielőbb kérjük orvos segítségét” – mondta dr. Nagy-László Nóra, az Év magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi orvosigazgatója.
A napszúrást főként a tűző napsugarak okozzák, tünetei pedig enyhébbek, de nagyon kellemetlenek: hőemelkedés, hidegrázás, fejfájás, hányinger, hányás, levertségérzet. A hűvös, elsötétített szoba, a csend, a hűsítő zuhany mind segíti a tünetek enyhülését. A napszúrás és hőguta elkerülése érdekében tartózkodjunk minél többet az árnyékban. Ha pedig a napon vagyunk, lehetőleg viseljünk világos színű fejfedőt, könnyű ruhát, és igyunk elegendő mennyiségű folyadékot!

Víz, víz és még több víz!

Kánikulában testünk fokozott verejtékezéssel hűti önmagát, amihez elengedhetetlen a megfelelő folyadékpótlás. Ilyenkor naponta 3-4 liter folyadékra is szükségünk lehet. De mit is kéne innunk valójában? Ha eddig főként a cukros, adalékanyagokkal dúsított üdítőket fogyasztottuk, akkor azt gyorsan felejtsük el! A tiszta víz kiválóan oltja a szomjúságot, és nincs benne cukor sem, ami felpörgeti szervezetünket. Ha pedig unjunk már a csapvíz ízét, facsarjunk bele citromot, vagy igyunk ásványvizet,  100 %-os gyümölcslevet.
A kánikulában legtöbbünk semmi másra nem vágyik, csak egy jéghideg üdítőre, de a tévhittel ellentétben ez csak pár percig tartó felfrissülést hoz. A nagy melegben a túl forró italoknak sincs kedvező hatásuk, ám arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen hőmérsékletű italt fogyasszunk, a szakértők sem találták még meg a pontos választ. A hangsúly a rendszeres folyadékpótláson van, ennek érdekében igyunk minél több vizet!

Néhány tipp a forró napokra:
•    Viseljünk minél szellősebb, könnyedebb anyagból készült ruházatot, és kerüljük a sötét színeket!
•    Mindig legyen nálunk víz, és bátran sétáljunk át a köztereken kihelyezett párakapukon is a nagy melegben.
•    Figyeljük az időjárás-előrejelzést és a meteorológiai szolgálat által kiadott figyelmeztetéseket. Tartós melegben és hőségriadó esetén tartózkodjunk naptól óvott, hűvös, árnyékos helyen!
•    Tartózkodjunk a direkt napsugárzástól, hordjunk fejfedőt, és kenjük magunkat magas faktorszámú naptejjel!
•    Napközben zárjuk be az ablakokat, hogy a kinti forró levegő ne áramoljon be a lakásba. Lehetőség szerint a kora reggeli és esti órákban szellőztessünk.
•    Fokozott figyelemmel közlekedjünk! A melegtől kimerült szervezetünk reakcióideje lassul, ezáltal nő a balesetek kockázata.
•    Kánikula idejére ne tervezzünk nagyobb és hosszú ideig tartó fizikai munkát!
•    Fokozottan figyeljünk a gyerekekre és az idősekre, hogy a déli órákban kerüljék a napsütést, és igyanak elég folyadékot!
•    Ne feledkezzünk meg házi kedvenceinkről sem: számukra is biztosítsunk elegendő folyadékot, és sose hagyjuk őket a zárt autónkban!

Forrás: Morpho


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X