Főoldal > MOZGÁS > Így öltözz, ha kánikulában sportolsz!

Így öltözz, ha kánikulában sportolsz!

mozgásnapöltözködéstrend
0

Írta:

A friss levegőn mozogni még több energiával tölt fel és még élvezetesebb, mint a teremben. Ráadásul a napfény nem csak jó hangulatot kelt, de egészséges is. A szervezetnek szüksége van az UV-sugarakra, hogy a szükséges D-vitamint előállítsa, és egészségesek legyenek a csontjaid. Ehhez természetesen nem kell órákig a tűző napon lenni. A szükséges dózishoz elég, ha naponta 10 […]

A friss levegőn mozogni még több energiával tölt fel és még élvezetesebb, mint a teremben. Ráadásul a napfény nem csak jó hangulatot kelt, de egészséges is. A szervezetnek szüksége van az UV-sugarakra, hogy a szükséges D-vitamint előállítsa, és egészségesek legyenek a csontjaid. Ehhez természetesen nem kell órákig a tűző napon lenni. A szükséges dózishoz elég, ha naponta 10 percet éri fény az arcod és a karod. A túladagolás viszont leégéshez, napszúráshoz, legsúlyosabb esetben pedig bőrrákhoz vezet. Ezért sportolás előtt válassz a káros napsugaraktól védő öltözetet.

1. Ne spórolj az öltözéken!

Ha napos időben sportolsz, a legjobb, ha hosszú ujjú, hosszú szárú, könnyen szellőző anyagból készült ruhát húzol. A sportruhákon nem érdemes spórolni, a sportfelszereléseket gyártó cégek speciális ruhái a legmodernebb technikával készülnek és kifejezetten mozgáshoz fejlesztették ki mind az anyagokat, mind a szabást. A hétköznapi ruhák csak bizonyos mértékben óvnak a nagyfénytől. A könnyű pamutanyagok 10-es faktorszámú naptej védelmének felelnek meg. Az ennél is sűrűbb szövésű kelmék a 20-as faktorszámú naptejjel egyenlő védelmet biztosítanak.

2. Teszteld a ruhát!

Ahhoz, hogy eldöntsd, mennyire véd meg az adott ruhadarab, teszteld valamilyen fényforrással. Feszítsd ki az anyagok a fénnyel szemben, és meglátod, mennyire sűrű a szövése. Ne feledd: egy könnyű, lágy anyag is lehet nagyon sűrű szövésű.

3. Válassz okosan színt!

A ruha színe is közrejátszik abban, hogy mennyire véd a nap káros sugaraitól. A közhiedelemmel ellentétben nem a fehér színű darabok a legjobbak! A szakértők sűrű szövésű, sötét, lehetőleg mintás anyagból készült ruhákat javasolnak. A mintás anyagról jobban visszaverődik a fény, mint a feketéről vagy a fehérről.

0019115_1.jpg ()

4. Elő a fejfedővel!

Az öltözékhez szigorúan hozzátartozik egy sportolás közben nem zavaró fejfedő. A hajpánt értelemszerűen nem megfelelő, mert ugyan kényelmes és felszívja az izzadságot, de nem véd a napfénytől. A legjobb egy állítható méretű simlis sapka. Ne feledkezz meg a tarkódról sem! Érdemes olyan fejfedőt beszerezned, amelynek tarkóra hajtható résszel rendelkezik. Ha ilyet nem találsz, házilag, egy fehér anyag, néhány öltés vagy tépőzár segítségével orvosolhatod a problémát.

5. A napszemüveg nem luxus!

Az öltözékhez hozzátartozik a megfelelő védelmet biztosító napszemüveg is. A következő szempontok alapján válaszd ki a számodra megfelelő darabot: 
- A   szemüveg lencséje elég nagy legyen, hogy az oldalról érkező napsugarak ellen is védje a szemed.
– Biztosan üljön a füleden, megfelelő méretű legyen a szára, hogy mozgásnál is a fejeden maradjon.
– Menj biztosra az UV-védelmet illetően: vásárolj optikában vagy sportboltban.

6. Ne hagyd otthon a naptejet!

Természetesen egyik ruhadarab sem ad olyan védelmet, mint a megfelelő faktorszámú naptej, így különösen az érzékeny bőrűeknek érdemes a ruha alatt is bekenni magukat. Válassz olyat, amelyik könnyen beszívódik a bőrödbe. Fordíts külön figyelmet a sportolás közben könnyen leégő orrnyeregre, a vádlira és a combra.

7. Nem mindegy mikor sportolsz!

A legerősebb napsütésben sem a ruha, sem a krémezés nem segít, ha teheted, hagyd ki az intenzív szabadtéri sportolást 11 és 16 óra között, amikor a napsugárzás 150-szer erősebb, mint reggel vagy este.

Tudtad?
1996-ban az Ausztrál Radiológiai Ügynökség kifejlesztette a UPF (Ultraviola Védelmi Faktor) besorolás rendszert. Az Amerikai Textil Vegyész és Színekkel foglalkozók Szövetsége elfogadta és továbbfejlesztette a javaslatot, így jött létre az anyagokkal szemben támasztott legszigorúbb követelményrendszer. A speciális UVA és UVB szűrésre képes anyagok több mint 150 teszten mennek át. A legmagasabb UPF besorolású anyagok a káros sugarak 97.5-98 százalékát blokkolják. Ma már többek között számos sport- és szabadidő ruha ilyen anyagok felhasználásával készül.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X