Főoldal > EGÉSZSÉG > Mentsd az életed: moss kezet!

Mentsd az életed: moss kezet!

életkézmosásszappanvíz
0

Írta:

Gyakran csak egy-egy nagyobb járvány idején kapjuk fel a fejünket, hogy “jé, tényleg, milyen fontos és praktikus a kézmosás!” Bele sem gondolunk abba, hogy ennek oka is rendkívül egyszerű.

A bőrünk és ezen belül a kéz érintkezik leggyakrabban elsőként a külső környezettel, emiatt a kezünk a legszennyezettebb bőrfelületünk. Márpedig ez azt jelenti, hogy a megfelelő kézhigiénia a fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb eszköze. Semmelweis munkásságának köszönhetően a XIX. század óta ugyanakkor az is ismert, hogy a megfelelő kézmosás elmaradása milyen súlyos következményekkel járhat (pl. szüléskor is).

A megoldást jelentő higiénia

A felmérés adatai szerint évente akár ötszázezer nő is meghal szülési szövődmények következtében, míg több mint 3 és fél millió újszülött nem éri meg az első hónapot, további több mint ötmillió gyermek pedig 5 éves kora előtt hal meg. És igaz ugyan, hogy a halálesetek több mint nyolcvan százaléka a Szaharától délre fekvő afrikai országokban és Dél- Ázsiában következik be, ám ez egyáltalán nem megnyugtató, pláne, ha belegondolunk abba, hogy a H1N1-vírus terjedésénél, vagy az egyéb járványoknál az egyik fő védekezési módszernek az alapos, szappanos kézmosást tartják. Bár a jelentés készítői szerint a nyomor nagy szerepet játszik a magas anya- és csecsemőhalandóságban, ám sokszor olyan egyszerű okok miatt következnek be a halálesetek, mint a fertőzések, a koraszülés, az elakadt szülés és a veszélyes abortusz (míg van, ahol a malária és a HIV/AIDS is jelentős oknak számít). 

kezmosas2.jpg ()

A vizsgálat végzői úgy találták, hogy a megfelelő terhességgondozás és újszülött ellátás, valamint a jobb higiénia biztosításával megelőzhetők lennének a halálesetek. Egyes területeken ugyanakkor a kulturális hagyományok is növelik a kockázatot. Dél- Ázsia bizonyos vidéki területein például a szülést piszkosnak tartják, ezért a nőknek tehénistállóban kell megszülniük a gyermeküket, és egy hónapig ott is kell maradniuk.

Hazánkban azonban szerencsére nem ilyen vészes a helyzet. Ám egyes itthoni szakemberek szerint a gyakori kézmosással a tüdőgyulladás és a fertőzéses eredetű hasmenések mintegy 90 százaléka megelőzhető, és sokak szerint több életet menthet meg, mint bármilyen védőoltás vagy orvosi beavatkozás.

Néhány jó tanács a helyes kézmosáshoz

1. Mindig szappannal moss kezet!
Az emberek ugyanis, bár világszerte megmossák a kezüket, de sok helyen ehhez nem használnak szappant.

2. Mikor moss kezet?
Tulajdonképpen soha nem volna szabad mosatlan kézzel az arcunkhoz és a szemünkhöz nyúlni. De elengedhetetlen volna WC használat, pelenkacsere, beteggel történő találkozás után, seb vagy horzsolás ellátása előtt, étel előkészítés, valamint evés előtt és után, szemétkivitelt követően, állatokkal való foglalkozás után, köhögést, orrfújást, tüsszentést követően, valamint hazatérés után is az alapos kézmosás. 

3. A kézmosás egyszerű szabályai
Meleg vízzel, normál szappannal, kétszer, mindössze 20 másodpercig. (Az amerikai közegészségügy szerint addig, míg kétszer eldúdoljuk a Happy Birtday négy sorát.)
Ha pedig idegen, gyakran látogatott nyilvános helyen vagyunk, kéztörlés után igyekezzünk a papírtörölközővel megfogni és elzárni a csapot.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X