A kökény gazdag C-vitamin-forrás, hatékony szív-, és érrendszer gyógyító, ráadásul még finom is. Akik szeretik a kökényt, leginkább savanykás íze miatt rajonganak érte. Gyógyászati célokra már az ókorban is használták.
1. Zsírcsökkentő és vizelethajtó hatása van
A kökény fanyar termése anyagcsere fokozó és zsírcsökkentő hatása révén enyhe fogyasztó, vesetisztítóként és vizelethajtó hatásokkal rendelkezik. A kis kék bogyó jelentős C-vitaminnal rendelkezik, de különösen gazdag értékes gyümölcssavakban is. A kökény virágából készült tea tökéletes hashajtóként és vizelethajtóként szolgál. Reggelente igyál meg egy pohárral, késő délután vagy este pedig még eggyel, és a hatását nem csak érezni, de látni is fogod a testeden.
2. Tele van rákellenes anyagokkal
Fontos forrása az ellagsavnak, amely egy rákellenes hatású flavonoid. Kísérletileg igazolt, hogy az ellagsav étrendi adagolása 55 százalékkal csökkenti a daganatok kifejlődésének esélyét. A kökény velőjében lévő legfontosabb flavonoidok a kempferol, a kvercetin a glikozidok és a rutin. A színét is a benne lévő található polifenol flavonoidnak köszönheti. Ezek a vegyületek képesek megkötni a vasat, így erősíti a jótékony hatását.
3. Méregtelenít
Méregtelenítő és vértisztító hatása is van, sőt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazta már a nép gyógyászat is. A kökény jót tesz a bélhurutnak, jótékonyan hat az anyagcsere-szabályozó mechanizmusokra, és általános immunerősítő hatása is van, ami a magas C-vitamin tartalmának köszönhető. Érdemes kúraszerűen is fogyasztani, kiváló turmix/smoothie készíthető belőle, de, ha túl savanyúnak találod más gyümölccsel, vagy mézzel is édesítheted.
4. Nyugtatja az elmét
A kökény kérge idegnyugtatóként is alkalmazható. Segít leküzdeni a stresszt, ellazít, és nyugodtabb hétköznapokat biztosít a rendszeres fogyasztása. Ehhez tegyél a szűrőbe 1 kiskanál reszelt kökénykérget, majd öntsd bele egy csésze forrásban lévő vízbe. Hidegen is, melegen is nyugtató hatással bír. Egy friss kutatás eredményei bizonyították, hogy a piros, lila és kék gyümölcsök, mint amilyen a kökény is, olyan betegségek megelőzésében nyújthatnak segítséget, mint a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex és az Alzheimer-kór.
5. Szépíti a bőrt
A kökény magas vitamin-, ásványi anyag-, és csersavtartalma okán feszesíti, táplálja, regenerálja a bőrt. Lehet az ráncos, sápadt, olajos vagy fáradt a kökény tartalmú krémek és lemosók csodákra képesek. A dehidratált bőrről szépen oldja a szennyeződéseket, miközben magas vastartalma fokozza a bőr oxigén ellátását, és az ásványi anyagainak köszönhetően pedig táplálja is azt.
Fotó: 123RF