Főoldal > EGÉSZSÉG > 4+1 tanács – Így támogassuk lelkileg rákbeteg szerettünket

4+1 tanács – Így támogassuk lelkileg rákbeteg szerettünket

ápolásbetegséggyógyuláslelki támogatásrák
0

Írta:

Egy daganatos megbetegedés komoly kihívást jelent a beteg és környezete számára egyaránt. Mindenki támogatni szeretné rákbeteg partnerét, családtagját vagy barátját a betegség idején, de nem mindenki tudja, hogyan tegye ezt úgy, hogy az valóban a beteg javát szolgálja. Ehhez kínál segítséget 5 pontban a Rákbetegek Országos Szervezete.

1. Beszéljük meg! Vagy mégse?

Aki daganatos beteggel áll kapcsolatban, sokszor nem tudja, mit mondjon vagy kérdezzen, hogy ne sértse meg az érzéseit. Hol az a határ, ahonnan a segítő szándék már inkább tapintatlanság? Ilyen helyzetben adjuk meg a döntés szabadságát az érintettnek, hiszen ő néz szembe a kórral. Próbáljuk meg finoman kipuhatolni, hogy szeretne-e a rákról beszélni vagy sem, és e szerint formáljuk a kommunikációt a későbbiekben. A szakértő szerint ráadásul a beteg szavak nélkül is jelzi válaszát.  „A daganatos beteg nemverbális kommunikációja nagyon erőteljes, és mondania sem kell szinte semmit, mégis nagyon megterheli a környezetében lévőket. A lelki hatások fertőznek: átlépik a lelki határokat a környezet tagjai között, éppúgy, mint sokszor a rákos folyamat a testben” – mondja Riskó Ágnes onkopszichológus.

2. Törekedjünk a kiegyensúlyozottságra!

Mellőzzük a jajgatást és a siránkozást, ne taszítsuk betegszerepbe családtagunkat, rokonunkat! „Ha az egészséges rokon, barát a kétségbeesés, a reményvesztettség jeleit mutatja, az lelkileg még mélyebbre taszíthatja az egyébként is élete legnehezebb időszakát élő beteget” – hangsúlyozza Laár Anikó, aki győztesen került ki a mellrákkal vívott harcából.

3. Legyünk empatikusak!

A figyelem és az empátia legyen az állandó kulcsszó, amikor a beteggel kommunikálunk. Gondoljunk bele abba, hogy mi mit tennénk egy hasonló helyzetben, hogyan reagálnánk a betegség hírére és a kezelésekre. Az NN Biztosító reprezentatív felmérése szerint a megkérdezettek 72 százaléka tart attól, hogy rákos beteg lehet – képzeljük el, milyen az, ha ez a félelem valóra válik és szerettünk megkapja ezt a diagnózist. Az ekkor tanúsított empátia sokat segíthet a nehéz időszak átvészelésében betegnek és családtagoknak, barátoknak egyaránt.

4. Figyeljünk oda önmagunkra is!

A hozzátartozók helyzete komplex: támogatniuk kell a beteg hozzátartozót olyan módon, ahogyan igényli, elfogadja és eközben önmagukat is karban kell tartaniuk.” – hangsúlyozza Riskó Ágnes onkopszichológus. A kedves szavak és a támogatás mellett azonban az is biztonságérzetet nyújthat a beteg számára, ha biztonságban tudja szeretteit, hiszen az is rögtön felmerül benne, hogy betegként már nem tudja úgy ellátni feladatait, mint egészségesen. A betegség elleni küzdelemben sokkal jobb esélyekkel indulhat az, akit nem ér felkészületlenül a diagnózis, a felkészülésnek pedig része az anyagi biztonság megteremtése is. Hiszen a hosszú felépülési folyamat során nagy segítséget jelenthet az anyagi biztonság. Egy olyan ember számára, aki épp felépülési szakaszban van, megkönnyebbülés lehet, ha tudja, hogy szeretteinek lesz segítsége, ha esetleg ők maguk is megbetegednek. Ezt a biztonságérzetet adhatja meg egy, a beteg hozzátartozója számára összeállított egészségbiztosítás.

+1. Ismerjük meg mások történetét is!

Az interneten sokak betegségének története megtalálható, melyek segíthetnek másokat is. A Rákbetegek Országos Szövetségének családbarát blogját például azért hozták létre, hogy a daganatos betegséggel érintettek jeligés formában osszák meg társaikkal azt, mit jelentett a betegség elviselésében, hogy mindezt családi környezetben, vagy éppen a nélkül élték meg. Számos tanulságos beszámoló támasztja alá, hogy mennyivel gyorsabb és tartósabb javulás volt tapasztalható azoknál a betegeknél, akiket szerető család vett körül. (http://blog.rakszovetseg.hu/)

Forrás: Uniomedia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X