Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 dolog, amit sose csinálj az ágyban

6 dolog, amit sose csinálj az ágyban

álmatlanságalvásegészségelalvásinszomniapihenés
0

Írta:

Az emberek nagy része borzasztóan sok időt tölt az ágyban úgy, hogy nem tud aludni, mégsem tudja, mi lehet a gond. Ha szeretnél nyugodtan pihenni este, száműzd az ágyból az alábbi 6 dolgot.

1. Tévézel az ágyból

Sokak számára az esti TV nézés olyan rituálé, akár a fogmosás, hozzá tartozik az estéhez. Bár úgy tűnhet, hogy a pislákoló fény és az alacsony agyi aktivitás az álomvilág felé sodor, sokkal valószínűbb, hogy az ellenkező hatást váltja ki. A megnyugtatónak gondolt fények igazából ösztönzően hatnak az agyra, az alváshoz szükséges hormon, a melatonin termelését pedig gátolják. A nyugodt éjszaka érdekében lefekvés előtt 1 órával már kapcsold ki a TV-t!

2. A telefonodat nézegeted

A könnyű elérés érdekében a legtöbben a fejükhöz közel, de legalább karnyújtásnyira tartják a telefonjukat még éjszaka is. A kísértés így erőssé válik, hogy elalvás előtt még egyszer rápillants a Facebookodra, megnézd az e-maileket és válaszolj pár üzenetre. A kutatók szerint azonban a sötét szobában felvillanó erős fény nagyon intenzív agyi aktivitást vált ki, megzavarhatod az agy természetes érzékeit, amitől nem fogsz tudni jól aludni. A telefonodat tedd messzebb, de tarthatod a közeledben, csak kerüld a rápillantást, hiszen megzavarhatod a cirkadián ritmusod.

3. Nassolsz egy kis csokit sütit

Persze, kinek ne esne jól egy finom csokis süti, csokifagyi vagy bármilyen édesség este? Az ágyban evés azonban akár este, akár reggel súlyosan megbosszulja önmagát. A szétszóródott morzsák vonzzák a hangyákat, csótányokat és legyeket, akikkel nagy valószínűséggel nem szeretnél osztozni az ágyadon. Ne tedd azzal borzalmassá a saját éjszakád, hogy magadhoz vonzod ezeket az aprócska zavaró tényezőket.

41146977 - young couple asleep in bed together

4. Heves vita után próbálsz elaludni

Annyi mindent csinál az ember egy nap, elképzelhető, hogy az ágy az egyetlen hely, ahol végre tudtok egymásra figyelni a partnereddel. Ideális esetben ez egy jókedvű beszélgetés, amikor elmesélitek a napi történéseket egymásnak, de néha előfordul, hogy ekkor szakad el az egész nap megfeszített cérna. Egy heves vita a legrosszabb, amit csak tehetsz, mert nem fogsz tudni elaludni utána, csak pörögni fog az agyad. A harcok helyett inkább dédelgesd meg a párodat, ezzel a saját alvásodhoz is előkészíted a terepet!

5. Dolgozol

Lehet, hogy úgy érzed, sokkal produktívabb vagy az ágyból dolgozva, a kutatók szerint pont az ellenkezője igaz, vagyis sokkal kevésbé vagy koncentrált és precíz, ha az ágyból dolgozol. De nem a munkavégzés minősége az egyetlen, ami miatt érdemes kerülni az ágyból dolgozást, hisz könnyen álmatlanságot tapasztalhatsz, aminek oka lehet a felvillanó fények és az elalvás előtti utolsó pillanatig tartó munka is.

6. Beengeded a kis kedvenced

A kérdés, hogy megosszuk-e az ágyunkat a kisállatainkkal, egy folytonosan vitatott kérdés, melyre a válaszok általában személyes indíttatásúak. Az éjszakai pihenést tekintve a baj az állatokkal az, hogy mocorognak, zajonganak, felkelnek. De neked nem ilyen pihenésre van szükséged, hanem mély álomra. Ha a te kisállatod mélyen alszik, nem feltétlenül okoz gondot, de ha sokat mocorog, érdemes megfontolnod, hogy saját ágyban aludjon.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X