Ez a gyümölcs köztudottan csomó pozitív hatással bír az egészségünkre: sok rost van bennük, eltelítik a gyomrot és csökkentik a koleszterinszintet. De még annyi más jótékony tulajdonságuk is van!
1. Több vizet tartalmaz, mint a legtöbb gyümölcs
A grapefruit az egyik legjobban hidratáló gyümölcs, mivel 92%-ban vízből áll. Ha problémáid vannak a vízfogyasztással és hajlamos vagy „elfelejteni”, hogy inni igenis kell. Próbáld meg minél többször fogyasztani ezt a Barbadosról eredő finomságot!
2. Hatékonyan segít a fogyásban
Egy friss tanulmány azt bizonyította, hogy ha a főétkezés előtt egy-egy fél pohár rostos grapefruitlét fogyasztasz, gyorsabban lefogyhatsz. Ez minden bizonnyal azért van így, mert egy fél gyümölcs csak 39 (!) kalóriát tartalmaz, a magas rosttartalma miatt pedig nem leszel tőle éhesek.
3. Felturbózza az immunrendszert
A grapefruit tökéletes téli vitaminbomba, hiszen tele van A- és C-vitaminnal. A grapefruitmag kivonata pedig nagyon hatékony vírus-, gomba- és baktériumölő folyadék, betegség esetén sokat tehetsz gyógyulásodért, ha ezt is fogyasztod.
4. Szívbarát gyümölcs
Csökkenti a trigliceridként ismert vérzsír szintjét, ezért közvetve segít megelőzni az életveszélyes szívbetegségek kialakulását, és megóvja a szív egészséges állapotát. A kutatások szerint napi egy grapefruit rendszeres fogyasztása akár 27%-kal is csökkentheti a trigliceridszintet a véredben.
5. Tele van antioxidánsokkal
A pink és piros színben tündöklő gyümölcsök, mint például a grapefruit, a sárgarépa, az áfonya, az eper és a málna különösen sok antioxidánst, azon belül is sok béta-karotint tartalmaznak, amik hozzájárulnak a látás minőségének javulásáért; a csontok erősségért, a növekedés fejlődéséért és persze, a máj megfelelő működéséért.
6. Segít megelőzni a cukorbetegséget
A glikémiás indexe (a vércukoremelő képessége) rendkívül alacsony: többek között a banánban, a szőlőben és a dinnyében is több cukor található, mint a grapefruit – épp ezért, ha cukorbetegségre hajlamos vagy, bátran fogyassz ilyen gyümölcsöt! Az amerikai tudósok kimutatták, hogy a grapefruit keserű ízéért felelős naringenin antioxidáns ugyanazt a hatást képes kifejteni, mint a 2-es típusú diabétesznél használt két gyógyszer (Fenofibrate és Rosiglitazone) együttese: azaz a máj a raktározás helyett inkább elégeti a zsírokat!
7. Igazi szuperétel
Hogy miért? Egészségesebb, mint a narancs! Pillantsunk csak az adatokra: pontosan 64%-kal több C-vitamin, 28%-kal több A-vitamin, 8%-kal több rost, 3%-kal több kalcium és 1%-kal több vas van benne, mint a narancsszínű citromban. Tudtad? Egy grapefruitban a napi C-vitamin bevitel kb. 120%-a található meg!
8. Hamarabb begyógyítja a sebeket
Pattanásokra, aknékra, sebekre és horzsolások borogatására is gyakran alkalmazzák a grapefruit levét – ez a magas C- vitamin tartalmára vezethető vissza, ami segít összehúzni a sebeket és csökkenti a gyulladásokat.
Fotó: 123RF