Főoldal > EGÉSZSÉG > Édes kábítószer: Leleplezzük a csokoládé hatalmát

Édes kábítószer: Leleplezzük a csokoládé hatalmát

csokicsokoládéédességkakaókoffeintejcsokoládé
0

Írta:

Ha te is imádod a csokoládét, akkor tudd meg, miért van ez a rajongásod!

Túl sok, túl jó

Ismered azt az érzést, amikor kibontasz egy tábla csokit, szentül megfogadod, hogy csak egy, oké, két kockát majszolsz el belőle, és egyszer csak arra eszmélsz, hogy befaltad az egészet? Ne ostorozd magad, ez nem azért van, mert képtelen vagy uralkodni magadon. Az édességfalás, ahogy ezt már eddig is tudtuk, az agy jutalmazási rendszerével függ össze: ha feldühítettek, megbántottak vagy egyszerűen csak rosszkedvű vagy, némi édes és zsíros nyalánkságtól pillanatok alatt jobban érzed magad. A Current Biology nevű tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint annak a magyarázata viszont, hogy miért nem tudjuk abbahagyni a csokievést, ha egyszer elkezdtük, abban rejlik, hogy a „jutalmazási terület” kiterjedése az agyban jóval nagyobb, mint eddig gondolták.

csoki2.jpg ()

Akár a kábítószer

A kísérlet során, amit a Michigani Egyetem tudósai patkányokon végeztek el, mesterségesen serkentették az állatok neostriatumát (az agykéreg felső része) egy, közvetlenül az agyi területre bejuttatott gyógyszerrel. Azok az egyedek, akiken ezt elvégezték, duplaannyi M&M’s drazsét faltak fel, mint a társaik, és mint amennyit normális esetben elfogyasztottak volna. Továbbá amikor a patkányok édességet ettek, egy bizonyos enkefalin nevű vegyület termelődése jelentősen megnövekedett ezen az agyi területen. Az enkefalin a kábítószerhez hasonló, természetes anyag, de a kutatók szerint a patkányok nem az enkefalin vagy más hasonló anyagok hatására váltak csokifüggőkké, hanem az agyi vegyületek miatt, amelyek megnövelik a vágyat, és evésre sarkallják az állatokat.

Enkefalin, te gonosz

De mi is az enkefalin valójában? Az endorfin, a legtermészetesebb fájdalomcsillapító és gyönyörfokozó vegyület összetevője, egy természetes fehérje. Egyre inkább úgy tűnik, valóban ő áll a falási rohamok hátterében, hiszen a fent említett kutatás során azt is kimutatták, hogy ugyanezen az agyi területen ugyanezek a vegyületek mutatnak fokozott aktivitást például akkor is, ha az elhízással küzdők ételt látnak, vagy ha egy kábítószerfüggő drogot ábrázoló képet lát.

Így új színben tűnik fel az eddig legfőképpen a mozgással összefüggésbe hozott neostratium szerepe is, és a szakértők remélik, hogy a patkánykísérletek során további izgalmas információkat tudhatunk meg az emberek falási hajlamairól.

Addig pedig bármikor, ha úgy érzed, most öt tábla csokit is el tudnál pusztítani, próbálj ki egy pofonegyszerű trükköt: törj le két kockát, és tölts mellé egy pohár finom vörösbort. Egy kis falat csoki, egy korty bor – meglátod, mire a pohár kiürül, elmúlik az őrült majszolási vágyad. És a vörösbor még az emésztésednek is jót tesz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X