Főoldal > EGÉSZSÉG > Zabkásával a magas koleszterinszint ellen

Zabkásával a magas koleszterinszint ellen

diétaegészségkoleszterinkoleszterinszinttáplálkozászabzabkásazabpehely
0

Írta:

Sok jó dolgot tudsz már a zabpehelyről: hogy mennyire egészséges, sokféle diétás étel alapanyaga, jó szénhidrátforrás, magas a rosttartalma stb. De eláruljuk, hogy napi egy tál zabkása rendszeres fogyasztása akár 23 százalékkal is csökkentheti a koleszterinszintet.

A béta-glükán a megoldás

A béta-glükán egyfajta élelmi rost, aminek kiváló forrása a zab, így a zabkorpa, a zabliszt és a zabpehely is. Sok kutatás kimutatta, hogy a zabpehely fogyasztása csökkenteni képes a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A kanadai University of Manitoba orvosai által végzett vizsgálat megállapította, hogy a zabban található béta-glükán csökkentheti a koleszterinszintet, ugyanis a zab béta-glükán tartalmának, legalább kétheti fogyasztás után hatása van a vér koleszterinszintjére. Ez azt jelenti, hogy már napi 40-50 g zabpehely csökkenteni képes a koleszterinszintet. A zabkása rengeteg oldható rostot tartalmaz, amely zselé­szerű bevonatot képez a belekben, és korlátozza az elfogyasztott zsírmennyiség felszívódását.

48163387 - bowl of oatmeal porridge with blueberry, close up, horizontal

Teltségérzetet ad

A benne található rostok nagy mennyiségű vizet képesek megkötni, így lassítják az emésztést, hosszan tartó teltségérzetet okoznak. Mivel így nem érzed éhesnek magad, nem kezdesz el enni, és nem lesz hízás sem. Nagy mennyiségű B1-, B2-, B-3, B6- és K-vitamint is tartalmaz. Kiváló forrása az E-vitaminnak, emellett gazdag cink-, vas-, szelén-, magnézium-, kalcium-, réz- és mangánforrás. A benne található rostok, csökkentik a rák kialakulásának kockázatát is. Egyszerűen hozzáférhető, a legtöbb szupermarket és biobolt kínálatában megtalálható, az ára is kedvező.

A tökéletes zabkása recept

Egy csésze zabpelyhet főzz meg kétszeres vízben vagy tejben. 5-10 percig főzd a zabpelyhet, majd hagyd állni. Még melegen ízesítheted kedved szerint: akár mézzel, fahéjjal vagy kókusszal. Ne felejtsd el a gyümölcsöket sem, ez megint csak ízlés dolga, ahogyan a magok is – dió, mandula, mogyoró – nagyon jót tesznek az ételnek. Arra figyelj, hogy a zabpelyhet érdemes megfőzni, és utána 1-2 órát állni hagyni, hogy legyen ideje felszívni a folyadékot, és kellően megpuhulni. A főzés miatt könnyebben érvényesül a magas rosttartalma is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X