Főoldal > EGÉSZSÉG > Apró szokások, amikkel távol tarthatod a betegségeket

Apró szokások, amikkel távol tarthatod a betegségeket

betegbetegségmegelőzésgyógyulás
0

Írta:

Fogadd meg ezeket a tanácsokat, hogy ne legyél beteg!

A késő őszi és téli időszak a villogó fények és a fenyőillat mellett néhány kellemetlen hozadékkal is járhat. Ilyenkor tombolnak a különböző vírusok és baktériumok által terjesztett kórok. Az influenzaszezonban különösen ajánlott tippjeinket megfogadni, hiszen egészséged megőrzése a tét.

Moss kezet

Ezzel az általános és örök érvényű szabállyal rengeteg kórokozótól megkímélhetjük magunkat. Kötelező kezet mosni étkezés előtt, mosdóhasználat után (de előtte sem árt), ha beérsz a munkahelyedre, és akkor is, ha hazaérsz. Gondolj csak bele, hogy a tömegközlekedési eszközök kapaszkodóit, az ajtók kilincseit hány ember fogdossa össze nap, mint nap, és többségük egészen biztosan nem tartja be a higiéniás szabályokat.

Legyen nálad antibakteriális kézfertőtlenítő

Vannak helyzetek, amikor egész egyszerűen nincs lehetőség kézmosásra. A hosszabb utazások, túrázások alkalmával gyakran probléma a szappan és a víz hiánya. Szerencsére ma már szinte mindenhol beszerezhetőek antibakteriális kézfertőtlenítők, amik a kezedre tapadt kórokozókat elpusztítják. Kendő és balzsam formájában is megvásárolhatók.

Mosd gyakrabban a ruháidat

Az természetes, hogy a testünkkel közvetlenül érintkező ruhadarabjainkat azonnal a szennyesbe dobjuk (fehérneműk, tapadós felsők). Ám azt sokan nem is sejtik, mennyi kórokozó tapad meg a külső ruházaton. Mivel a környezettel – és így a vírusokkal is – közvetlen módon a nadrágok, pulóverek érintkeznek, a fertőzött időszakokban azokat is érdemes minden használat után kimosni. Ja, és a 30 fokot felejtsd el. Minimum 40 fokra kapcsolj.

, Image: 111050161, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, F1 Online

Vigyél be minél több vitamint

Nem tudjuk eleget szajkózni: a vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel tudod csak szervezted belső ellenálló képességét megerősíteni. Ehhez rengeteg nyersen fogyasztott zöldségre, gyümölcsre és változatos étkezésre van szükség. Télen jóval kevesebb a friss gyümölcs, de almát és citrusféléket mindig lehet kapni. A nyáron eltett ízletes befőttek pedig azért sorakoznak ott a polcon, hogy jóízűen elfogyaszd őket. És erősíts rá immunrendszeredre különböző vitaminkészítményekkel is.

Moss hajat sűrűbben

Ugyanúgy, mint a ruhában, úgy a hajban is megtapadhatnak a vírusok. Persze te gyanútlanul viszed be a lakásba, sőt még a párnádba is őket, kitűnő lehetőséget adva nekik a fertőzésre. Sokat segít, ha sapkát viselsz, és legalább az utca forgatagában jelen lévő kórokozóktól meg tudod védeni hajadat. De ez sem tökéletes megoldás, mert éppen elég, ha a kollégák közül csak egy gyengélkedik, az tuti, hogy a köhögéssel, tüsszentéssel a te hajadba is eljuttatja a komisz bacikat. Nincs jobb ötletünk: moss hajat gyakrabban.

Öltözz át

Ugye te sem gondolod komolyan, hogy a munkahelyeden viselt ruhádban parádézol estig a kanapén? Ahogy hazaérsz, első dolgod legyen, hogy átöltözz, a már előbb említett okok miatt. Legyen rendszeresítve egy cuki házi szerelésed, amibe munka után belebújhatsz. Sőt, ilyenkor a hosszú téli estéken még az is megengedett – és tanácsos is –, hogy hazaérve egyből a fürdő felé vedd az irányt, és tisztán, frissen pihe-puha pizsiben flangálj a nap hátralévő részében.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X