Főoldal > EGÉSZSÉG > Derékfájás? Így inthetsz búcsút neki!

Derékfájás? Így inthetsz búcsút neki!

derékfájásegészségfájdalomhátfájástartástesttörzs
0

Írta:

Gyakran fáj a derekad? Iktasd be ezeket a szokásokat a mindennapjaidba

A derék- és hátfájás egyre többeket kínoz, tekintve, hogy ma a 21. században az emberek nagy része ülőmunkát végez. Ez a legkárosabb testhelyzet, amibe a testedet kényszerítheted napi 8 órán keresztül. Apró szokásokkal azonban nem csak a derék- és hátfájásodat szüntetheted meg, de általános közérzetedért és egészségedért is nagyon sokat tehetsz.

Tarts szüneteket

Ha ülőmunkát végzel, kötelező óránként legalább egy pár perces szünetet tartanod. Ilyenkor állj fel, mozgasd meg végtagjaidat, menj el mosdóba, igyál vizet. A feszített munkatempó sem lehet kifogás: ha telefonálsz, járkálj az irodádban, vagy menj ki a lépcsőházba, és lépcsőzz egy kicsit. Ebédidőben pedig nem muszáj a legközelebbi kifőzdét választanod: ha egy laza kis séta után költöd el az ebédedet, még az étel is sokkal jobban fog esni.

Válassz olyan széket, ami jól tartja a gerincedet

Ha munkád miatt kénytelen vagy sokat ülni, akkor nagyon nem mindegy, hogy milyen széken teszed azt. Szerencsére a kínálat igen bőséges. Választhatsz a gerinc ívét követő irodaszékek, térdeplőszékek, fitball között. Mindenképpen próbáld ki, mielőtt ilyenre áldozol, hogy neked melyik a legmegfelelőbb. De egy olcsóbb masszázs-székbetéttel is jelentősen csökkentheted a fájdalmaidat.

45303111 - doctor examining man back in medical office

Járj rendszeresen masszőrhöz

Ha gyakran kínozz a derék- és hátfájás, nem szabad, hogy csak a wellness hétvégéken engedd meg magadnak a masszázst. Muszáj rendszeresen járnod, hiszen enélkül csak még tovább fog súlyosbodni a fájdalom. Ha orvosi papírokkal alá tudod támasztani, hogy neked igenis szükséged van a masszírozásra, akkor a TB-támogatással is tudsz ingyen alkalmakat elcsípni.

Mozogj

Nem tudod hatékonyabban megerősíteni vázrendszeredet, mint rendszeres mozgással. Gyakorlatilag majdnem mindegy, hogy mit csinálsz, a lényeg, hogy ne hanyagold el az edzést. Persze vannak kifejezetten gerincbarát mozgásformák, mint például az úszás, amit minden hát- és derékfájdalommal élőnek javasolnak, de nem marad hatástalan az sem, ha rendszeresen futsz, kardiózol, nagyokat sétálsz.

Végezz célirányos gyakorlatokat

Léteznek olyan egyszerű, néhány perces gyakorlatsorok, amelyeket minden nap megismételve jelentős javulást fogsz tapasztalni. Napközben állva is megmozgathatod derekadat, hátadat néhány törzskörzéssel, karlendítéssel, de este otthon hason fekve tudod az igazán hatékony gyakorlatokat elvégezni. Ezek kifejezetten erősítik a hátizmokat, így nem csak a tartásodon javítanak, de a fájdalmakat is igen nagy eséllyel el fogják mulasztani.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X