Edd ezeket az ételeket télen, mert jót tesznek a szervezetednek!
1. Gránátalma
A gránátalma antioxidánsokban gazdag, így például egy pohár gránátalmalé elfogyasztása hozzájárul a szabadgyökök, és a rossz koleszterin visszaszorításához – állítja egy amerikai tanulmány. Egy másik kutatás szerint a gránátalmalé fogyasztása fokozza a vérkeringést a szívben, így segít olyan esetekben, amikor a szív oxigénellátása nehézkesebb egy elzáródott artériának köszönhetően.
2. Sötétzöld levelű zöldségek
Az ilyen zöldségek, mint például a spenót, sóska, vagy a kelkáposzta éppen télen növekednek. Ezek a növények gazdagok A-, C- és K-vitaminban, így segítik az immunrendszert és a bőr egészségét, de például a mustárfű és az endíviasaláta gazdag folsavforrás, melynek fogyasztása a nők terhessége alatt fontos.
3. Citrusfélék
A citrom, lime, narancs és grépfrút a télen fogyasztott gyümölcsök közé tartoznak. Nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint és flavonoidokat, utóbbi esetén is hesperidin-ből a legtöbbet, amely növeli a jó, és csökkenti a rossz koleszterin-, és triglicerid-szintet a szervezetben.
4. Burgonya
“Szegény” burgonyát néha a rizs és a fehér kenyér nem kívánatos fogyasztási csoportjában emlegetik, pedig számos egészséges tápanyagot tartalmaz. Kiváló forrása a C-, és B6-vitaminoknak, de folsavat és nagy számban rostot is tartalmaz. A vörösburgonya ezeken kívül anthocyanin-ban is gazdag: ez egy antioxidáns, mely a daganat és szívbetegségek kockázatát csökkenti.
5. Sütőtök
Amellett, hogy a sütőtök kalóriában szegény, A-, és C-vitaminban gazdag, de megtalálható benne a B6- és K-vitamin, valamint kálium és folsav is.