Főoldal > EGÉSZSÉG > Figyelj, ezek a vérszegénység tünetei!

Figyelj, ezek a vérszegénység tünetei!

anémiabőrfáradtságfejfájáskörömvashiányos vérszegénységvérvérnyomásvérszegénység
0

Írta:

Milyen tünetek utalhatnak vérszegénységre? Miért fontos a megelőzés és a kezelés?

Nőként különösen fontos odafigyelned a vérszegénységre (anémiára) utaló jelekre, ugyanis a menstruáció miatt ez nálunk igen elterjedt kórkép. Sőt, az egyik leggyakoribb hiánybetegségről van szó a nők körében.

Tulajdonképpen a vérszegénység is egyfajta tünet, sosem önálló betegség. Fontos, hogy kiderítsük mi okozza, hiszen komolyabb megbetegedésekre hívhatja fel a figyelmet. A leggyakrabban vashiányos vérszegénységről beszélünk, ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen jelenj meg laborvizsgálaton, hogy időben elkezdhesd annak pótlását.

Sápadtság

A legtipikusabb tünete a vérszegénységnek a bőr és a kötőhártya halványsága. Ha te is sokszor megkapod, hogy mennyire sápadt vagy, és ez nem általában jellemező rád, hanem inkább csak az elmúlt időszakban jelentkezett, érdemes csináltatnod egy vérképet.

Fáradékonyság

Úgy érzed, hogy az utóbbi időszakban nem tudsz megfelelően koncentrálni a feladataidra? Állandóan fáradtnak és gyengének érzed magad, és nem kell hozzá sok, hogy kihozzanak a sodrodból? Persze ennek nagyon sok oka lehet, de még az is lehet, hogy mindezek a vérszegénységből adódnak.

Fejfájás, szédülés

Ha ügyelsz a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, nem stresszelsz többet, mint máskor, kipihent vagy, és még a frontokra sem vagy különösebben érzékeny, a fejed azonban szinte folyamatosan fáj, kezdj el gyanakodni. Ha ugyanis minden mást kizártál, könnyen előfordulhat, hogy a vérszegénység miatt adódhatnak a problémáid.

, Image: 216862561, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Fülzúgás, látási zavarok

Egy ideje számodra is megmagyarázhatatlan fülzúgást és/vagy látási zavarokat tapasztalsz? Természetesen első lépésként keress fel szemész illetve fül-orr gégész szakorvost, hogy kizárhasd a szervi elváltozásokat. Ha minden leleted negatív, és a probléma továbbra is fennáll, esetleg több más tünettel együtt is okoznak számodra kellemetlenségeket, érdemes a vérszegénységet is kivizsgáltatnod.

Törékeny, lapos köröm, hajhullás

Ha mindig is erős, egészséges körmökkel és hajjal rendelkeztél, de az utóbbi időben töredeznek a körmeid, hullik és töredezett a hajad, az mindenképpen jelzésértékű. Rengeteg oka lehet, de gondolj a vérszegénységre, vashiányra is.

Száraz, viszkető bőr

A téli időszakban, a hideg levegő, és a fűtött helyiségek szárazsága megviseli testünket, bőrünket. Ilyenkor bőröd is sokkal érzékenyebb, szárazabb lehet. De nem minden esetben ez az oka. Aki vérszegény, az is tapasztalhat hasonló tüneteket, ezért járj utána, mi is az igazi kiváltó ok.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X