Főoldal > EGÉSZSÉG > A magzatvíz visszafordíthatja a csontok öregedését

A magzatvíz visszafordíthatja a csontok öregedését

csontcsonttöréscsontvázmagzatvízöregedésőssejt
0

Írta:

A magzatvízben lévő őssejtek újjáéleszthetik az öregedő és gyenge csontokat. A brit kutatók felfedezése segíthet genetikai betegséggel született gyerekeken, idős embereken és űrhajósokon is.

A londoni Gyermekegészségi Intézet kutatói terhességi szűrések során és közvetlenül a szülések előtt begyűjtött mintákkal dolgoztak. Súlyos genetikai betegségben, üvegcsontúságban (osteogenesis imperfecta) szenvedő egerekbe fecskendezték be a mintákból kinyert őssejteket. – írja az Index.

Az embereknél nagyjából minden huszonötezredik csecsemő ezzel a betegséggel, vagyis többszörös csonttöréssel jön a világra. Akik túlélik, később akár évi 15 csonttörést is szenvedhetnek, fogaik törékenyek, hallásuk rossz lehet és fejlődési problémákkal is küzdhetnek.

Az egereken végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy az őssejtek befecskendezésével az állatok csontjai megerősödtek, illetve a rugalmasságuk és a szerkezetük is javult, a csonttörések száma 80 százalékkal csökkent.

“Rendkívül izgatott vagyok, mivel olyan jelentős áttörésről van szó, amely akár mindenki életére hatással lehet” – mondta Pascale Guillot, a Scientific Reports szaklapban ismertetett kutatás vezetője. “Úgy vélem, hogy pár éven belül meglesznek a módszereink a csontvázunk öregedésének lassítására, hogy csökkentsük a törések és egyéb fájdalomforrások számát.”

A csontok folyamatos átépüléséért a csontfaló sejtek (osteoclast) és a csontképző sejtek (osteoblastok) a felelősek. A kutatásvezető szerint az üvegcsontúság, a csontritkulás és az űrutazásokkor bekövetkező csonttörések hátterében a csontképző sejtek ellustulása áll. A magzatvízből nyert őssejtek ezeknek a sejteknek a természetes aktivitását növelték , ahelyett, hogy közvetlenül maguk hoztak volna létre új csontokat.

Már hozzászoktunk, hogy az arcunkra kent krémmel lassítjuk a bőrünk öregedését. Itt ugyanez történik, csak épp a csontvázunk a célpont. Az emberi teszteket két éven belül elkezdhetik. A kutatók végső célja, hogy kiderítsék, mi az az anyag, amelynek a kibocsátásával az őssejtek beindítják a csontképző sejteket.

Forrás: Index


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X