Főoldal > EGÉSZSÉG > Február, a szív hónapja

Február, a szív hónapja

betegségegészséggyógyulásmegelőzésszívszívbetegségszívfejlődési rendellenesség
0

Írta:

A szív kiemelt figyelmet kap február hónapban, hiszen ekkorra esik a világszerte ismert Valentin-nap. Azt már jóval kevesebben tudják – pedig legalább ekkora jelentőséggel bír – hogy februárban más aspektusból is szokás megemlékezni a szívről: február 7-től 14-ig tart ugyanis a Veleszületett Szívfejlődési Rendellenesség Hete is.

Ma Magyarországon minden száz gyermekből egy szívfejlődési rendellenességgel születik. A szívhibához gyakran más rendellenesség, például vese-, bélrendszer-, tüdő- és egyéb eltérés is társul. A korai felismerés, rendszeres ellenőrzés és az egyéb veszélyeztetettségre való odafigyelés kiemelt fontosságú a gondozásában! Figyeljünk oda rájuk!

A korszerű terhességi szűrővizsgálatok ellenére a születések közel 4%-ánál fordul elő valamilyen fokú fejlődési rendellenesség. A Veleszületett Szívfejlődési Rendellenesség (CHD – Congenital Heart Disease) Hete  azért jött létre, hogy szélesebb tájékoztatást tudjon nyújtani erről a gyakori születési rendellenességről, ami minden száz gyermekből egyet érint. A szív fejlődése a magzatban nagyon bonyolult folyamat. Már a megtermékenyítés után egy hónappal felismerhető az élénk lüktetés a későbbi keringési rendszer középső részén. A szív végleges formájának kialakulásában az utolsó lépés már a születés után történik, amikor az újszülött keringése “leválik” az anyai keringésről, és önálló lesz. A szív kialakulásának folyamata a magzati fejlődés különböző lépcsőfokain sérülhet, ilyenkor jöhetnek létre a szív fejlődési rendellenességei. A szívfejlődési rendellenességek közül néhányat már a csecsemő születése előtt felfedeznek, egy másik részüket a születést követően állapítják meg, de vannak olyanok is, melyekre jóval később derül fény. Hazánkban a veleszületett szívhibák előfordulása nagyságrendileg 1%.

40576178 - red puzzle heart with stethoscope on brown wooden background

A veleszületett szívfejlődési rendellenesség tünetei változatosak lehetnek mind csecsemőkorban, mind gyermekkorban, a következőkre érdemes odafigyelni: szapora szívverés és nehézlégzés, erős izzadás, nagyfokú fáradtság, a vártnál lassabb növekedés, valamint a bőr kékes elszíneződése, főképp evés, vagy sírás közben. A kékes szín oka, hogy a szív csökkent működése miatt nem tud megfelelő mennyiségű oxigént eljuttatni a szervekhez. A veleszületett szívfejlődési rendellenességben szenvedő gyermekek hajlamosabbak alsó légúti betegségekre, hörghurutra, tüdőgyulladásra.  A téli hónapokban ez különös körültekintést igényel, hiszen az influenza mellett a légúti óriássejtes vírus (RSV – Respiratory Syncitial Virus) okozta fertőzés kialakulásának kockázata is megemelkedik.  Az RSV a leggyakoribb közönséges légúti kórokozó gyermekeknél, míg csecsemők esetében az alsó légúti megbetegedések leggyakoribb okozója. Olyannyira gyakori, hogy 2-3 éves korára az RSV csaknem az összes gyermeket megfertőzi. Sok gyermeknél az RS vírus fertőzés a közönséges náthához hasonló tüneteket okoz, ám egyes esetekben, leggyakrabban koraszülött csecsemőknél és bizonyos tüdőbetegségekben vagy jelentős szívfejlődési rendellenességben szenvedő, 2 év alatti kisgyerekeknél az RSV tüdőgyulladást is okozhat. Ha ez bekövetkezik, a baba súlyosan megbetegedhet, és kórházi kezelés válhat szükségessé. A megelőzés érdekében fontos, hogy mindenki, aki kapcsolatba kerül a babával, mosson kezet! Ne puszilgassák a babát és kerüljék a zsúfolt helyeket, közösséget a téli időszakban. Illetve ne dohányozzanak a baba környezetében! A veszélyeztetett babák és kisgyermekek számára létezik RSV elleni oltás.

A betegségről és a megelőzés lehetőségeiről további információt nyújt a www.rsvoltas.hu weboldal.

Forrás: Procomm


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X