Főoldal > DIÉTA > Ezek a legjobb szívvédő ételek

Ezek a legjobb szívvédő ételek

babétkezésfokhagymaolívaolajszívszív- és érrendszerszívbetegségszívvédő táplálkozásszőlő
0

Írta:

A szívvédő étrend mindenki számára ajánlott és fontos, életkortól és nemtől függetlenül. A szívinfarktus, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, az agyvérzés elkerülhető a helyes táplálkozással.

Naponta kell(ene) legalább fél-fél kg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, gabonafélékből a teljes kiőrlésűt, míg zsírokból a telítetleneket választani, és persze a sok víz is szükséges. De nézzük melyek a legjobb szívbarát, szívvédő élelmiszerek.

Fokhagyma

A zöldségek közül a fokhagyma az egyik leghatásosabb. Nem csupán a konyhában népszerű, hiszen jellegzetes íze és illata mellett gyógyhatásai is kiemelkedőek. Mára többszörösen bebizonyosodott, hogy egészségmegőrző hatása rendkívüli, hiszen előnyösen befolyásolja a szív- és érrendszeri rizikófaktorokat. Ilyen a koleszterin- és triglicerinszint. A WHO napi 2-5 milligramm allicint (a fokhagyma illatát adó szulfinil vegyület) javasol. Javítja a vérkeringést, valamint gátolja azon sejtelfajulások kialakulását, melyek végül a daganatos betegségekhez vezetnek. Különösen erős védelemmel bír a gyomorrák ellen, de az egész immunrendszert erősíti.

Olívaolaj

Az olívaolaj többszörösen telítetlen zsírsavtartalma miatt segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A telített zsírsavak feladata elsősorban az energiatermelés. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak egy részét ugyan felhasználjuk energiatermelésre, de ezek már inkább a sejtek építésében játszanak szerepet. A többszörösen telítetlen zsírsavak táplálkozás-élettani jelentősége pedig az, hogy belőlük fontos hormonszerű vegyületek képződnek. A túlzott zsírbevitel nem csak a szív- és érrendszeri betegségekre hajlamosít, de többféle daganatos betegség – mell, vastagbél – előidézője is lehet, így sokszorosan is érdemes váltani az olívára.

Szőlő

Kevésbé ismert tény, hogy a szőlőből származó polifenolokban gazdag táplálkozás csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A szőlő, a szőlőkivonatok vagy a szőlőből készült termékek fogyasztása hatékony lehet a krónikus degeneratív betegségek, mint például a szívbetegség megelőzésében. A polifenolok a szőlőben és más növényi táplálékban található természetes antioxidánsok. A szőlő magja, héja és leve is többféle polifenolt tartalmaz. Az antioxidáns hatáson keresztül segítenek megelőzni az oxidációból származó sejtkárosodást, csökkentik az LDL (rossz-koleszterin) oxidációját, mely az érelmeszesedés egyik kulcslépése. Védik a szívet és az ereket, de csökkentik a trombózis képződését,és a szívritmus-zavart is.

Bab

A bab rendkívül laktató étel, a sok élelmi rost megtölti a gyomrot, és gátolja a vércukorszint-ingadozást – így csökkenti az éhségérzetet, miközben egyenletes energia-utánpótlást biztosít. A bab rendszeres fogyasztásával csökkentheted a vér koleszterinszintjét, ezáltal pedig a szívinfarktus kockázatát, sőt megakadályozható a rákos sejtek szaporodását is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X