Főoldal > EGÉSZSÉG > Turbózd magad bordáskellel!

Turbózd magad bordáskellel!

bordáskelegészségkelkáposztapak choirostzöld leveles zöldségzöldség
0

Írta:

A bordáskel más néven pak choi hazánkban még alig ismert, Ázsiában viszont széles körben termesztik. Értékes hatóanyagai miatt ezen nem is lehet csodálkozni. Az utóbbi években Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban is egyre jobban terjed ez a káposztafélék családjába tartozó zöldség.

A kelkáposzta rokonának számít a bordáskel, amit elsősorban a távol-keleti országokban termesztenek és fogyasztják: egészen pontosan a levélnyelét és levelét. Leginkább a mángoldhoz hasonlít.  Hollandiában 2004 óta termesztik főként üvegházi növényként.  Kellemes íze van, kiváló a tápértéke, így minden adott, hogy a szervezeted ezzel készítsd fel a megterhelő időszakokra. Flavonoid és mustárolaj tartalma miatt antibiotikus, tisztító hatást tulajdonítanak neki.

Értékes tápanyagok

Igen gazdag C- és K-vitaminban, béta-karotinban, folsavban, emellett számos fontos ásványi anyagot tartalmaz. Egy adag párolt bordáskel a napi ajánlott mennyiség másfélszeresét tartalmazza A-vitaminból, háromnegyedét C- és K-vitaminból. Emellett gazdag olyan antioxidánsokban, amelyek fontos szerepet játszanak a rákmegelőzésben és a koleszterinszint csökkentésében. Kiemelkedően jól hasznosul a szervezetben a bordáskel kalciumtartalma, kétszer olyan könnyen, mint a tejtermékekből. A levélnyél és a levél vitamin- és ásványianyag-összetétele eltér, némelyek a levélnyélben, mások a levélben koncentrálódnak, így érdemes mindkettőt, egyszerre fogyasztani.

36951548 - pak choi on white wooden background, top view

Termesztése, fogyasztása és elkészítése

Áprilistól októberig terem szabad földön, de ha jól figyelsz a nagyobb zöldségeseknél vagy a hipermarketekben, akkor egész évben felfedezheted a bordáskelt. Hazánkban akár háromszor is ültethető egy évben, mivel a mag kelésétől számított 30-35. napon már szedhető. Ha magad próbálkozol a termesztéssel, akkor tudd: saláta, a sárgarépa és a spenót szomszédságában szépen fejlődik, de ne ültesd a földieper és a hagyma közelébe.  Elsősorban salátaként fogyasztható, de a levélnyeleket sok egyéb módon is el lehet készíteni. Ihatod turmixként, de kitűnő kiegészítő ízt ad a káposztasalátáknak, sőt főzeléket is alkothatsz belőle. Nyersen nem, inkább párolva ajánlott a fogyasztása.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X