Főoldal > EGÉSZSÉG > L-karnitin – A bomba alak titka?

L-karnitin – A bomba alak titka?

egészségfogyókúraL-karnitinzsírégetés
0

Írta:

Az L-karnitin is egy ezen csodaszerek közül, de vajon valóban segít elérni a bikiniformát, vagy csak egy több évtizedes átverésről van szó? Tihanyi András dietetikus szakértő erről mesél.

 

Az L-karnitin egy természetes anyag mely szervezetünkben is szintetizálódik és étrend segítségével (főként húsokból) is bejuttatjuk szervezetünkbe. A zsíranyagcserében nélkülözhetetlen, ezen tulajdonságára építenek a zsírégetők gyártói is.

Zsírégető hatását úgy magyarázzák, hogy a szervezetben korlátozott mennyiségben lévő L-karnitin plusz bevitele segít áttöri a természetes korlátot a zsírégetés mértékében.

Hogy ez igaz-e? Sajnos az elmúlt 30 évben ezt még soha nem sikerült megfelelően alátámasztani, különösen embereken végzett vizsgálatokkal nem! Ennek egyik oka az, hogy például az izmok L-karnitin raktárai normál dózisokkal (200-500 mg/nap) nem nagyon befolyásolhatóak. A komoly kutatások napi 1-2 g alkalmazásával készültek.

A másik ok, hogy a javuló felvételhez 80-100 g cukor, szőlőcukor által kiváltott inzulintermelés szükséges. Hihetetlenül hangzik, de ez az úgynevezett zsírégető akkor hathatna ha kilószámra ennénk mellé a cukrot. Akkor viszont értelemszerűen már nem is működne.

 

Miért lehet az L-karnitin mégis forgalomban zsírégetőként? A válasz egyszerű: hiánya esetén (például vegetáriánusoknál) hatásos is lehet, később még bebizonyosodhat a hatékonysága, a termékleírások pedig feltételes módban fogalmaznak a valódi megoldást is feltüntetve: segítheti a fogyást megfelelő étrend és mozgás mellett. Rendszeres sportolás mellett kétségtelenül lehetnek előnyei alkalmazásának, igaz, nem a népszerű termékekben és a hivatalos ajánlásokban található mennyiségeknél.

Ne legyünk azonban igazságtalanok: az L-karnitin egyáltalán nem haszontalan! Mérsékelheti izomzatunk terhelés hatására bekövetkező sérüléseit, a férfiak termékenységét pedig esetenként bizonyítottan fokozhatja: a mellékherékben nagy koncentrációban megtalálható, kritikus szerepet játszik a  spermiumok anyagcseréjében, érésében! Idősebb korban férfiaknál potenciaproblémák fennállásakor is javulást eredményezhet az L-karnitinnek és rokon vegyületeinek alkalmazása, még a mesterséges nemihormon-pótlás hatásaival összehasonlítva is (de a háttérben rejlő okok kivizsgálását ez nem helyettesítheti!). 

Az L-karnitin kiegészítés a kutatók szerint kedvező hatással lehet a  vázizomzatra az anabolikus, felépítő útvonalak befolyásolásával is, valamint az izomsorvadásért (nem konkrét betegségre hat!) felelős gének elnyomásán keresztül. Az izomfehérjék lebontásának gátlása is ezen hatások részét képezi. Kutatásokban a keratinociták proliferációjának serkentésén keresztül fokozta a hajnövekedést, így nem kizárható az sem, hogy kívülről és esetleg belülről alkalmazva ígéretes kiegészítő kezelésévé válhat a különböző eredetű hajhullásoknak is.

Összességében egy meglehetősen biztonságos és sokoldalú anyagról van szó, ám zsírégetőként nem túl hatékony, az eddigi kutatások legalábbis ezt nem igazolták  egyértelműen. Napi több g-os mennyiségeknél émelygés, hányás, hasmenés jelentkezhet használatát követően, szerencsére ez a jelenség nem túl gyakori.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X