Főoldal > EGÉSZSÉG > Stressz a hátfájástól, hátfájás a stressztől 

Stressz a hátfájástól, hátfájás a stressztől 

egészségfájdalomfájdalomcsillapítógyógyuláshátfájásmozgásstressz
0

Írta:

A stressz nem csak a feszült tartás miatt vezethet hátfájdalomhoz. A legújabb kutatások szerint összefüggés áll fenn a nagyagy egy része, a stressz és a tartós fájdalom közt. Dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint a fájdalomcsillapítás megtörheti az ördögi kört.  

Krónikus fájdalom a stressztől

A krónikus fájdalomtól szenvedők közül sokan nehezen kezelik a stresszt, különösen, ha az átlagosnál kisebb a hippocampusuk mérete – derül ki a Brain című szaklap egyik cikkéből. A hippocampus a nagyagy egy része, amely szerepet játszik a térbeli tájékozódásban és az emlékezet működésében is. A szakértők szerint így függ össze a hippocampus mérete és a fájdalomérzet: a stressz hatására aktiválódik egy kortizol nevű hormon, amelynek magasabb szintje összefügg a hippocampus méretének csökkenésével. Tehát minél kisebb a hippocampus, annál több kortizol termelődik, ami nagyobb fájdalomérzékenységet eredményez és növeli a krónikus fájdalom kialakulásának esélyét. Ezen összefüggés jelentősége abban áll, hogy ha az ilyen páciensek megtanulják a stresszt kezelni, a fájdalmaik is jól csökkenthetők.

Ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy a stressz más okból is vezethet fájdalomhoz.
– A stressz miatti izomfeszülés olyannyira jelen van az életünkben, hogy egy idő után már szinte nem is érezzük, csak ha tudatosan próbáljuk ellazítani magunkat. Hogy kinél hol jelenik meg a fájdalom, az egyénenként változó és a többek közt a munkavégzés jellege is befolyásolja – hangsúlyozza Dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. –  Az ülőmunkát végzőknél a leggyakoribb stressz miatt kialakult panaszok a nyakat, hátat, vállat érintik, bár a végtagokban is jelentkezhet fájdalom. A helyzetet tovább súlyosbíthatja még az egész napos helytelen tartás, amely önmagában is terheli a gerincet. Épp ezért van kiemelt jelentősége a jól beállított képernyőnek, az ergonómiailag jól kiképzett széknek és rendszeres mozgásnak, gyógytornának.

15179453 - young businesswoman having back pain while sitting at office desk

A megfelelő mozgás és a célzott fájdalomcsillapítás segít

Ha stresszoldásról van szó, az egyik legjobb módszer a mozgás, különösen a szakember által felügyelt edzés. Természetesen egyetlen mozgásformát sem szabad hirtelen, felépítés nélkül elkezdeni, a megfelelő ráhangolódás és az edzés előtti izmok, ízületek nyújtása, majd a végén a levezetés elengedhetetlen, hiszen feszes izomzatnál sokkal nagyobb a sérülésveszély. Különösen fontos ilyenkor a hát- és a hasizom megerősítése, sőt, hátfájdalom, esetlegesen már kialakult deformitások esetén az első lépés a szakorvos és gyógytornász felkeresése. A személyre szabott gyógytorna folyamatok nem csak a fájdalmakat csökkentik, de remekül oldják a stresszt is.
– Ugyanakkor sokan vannak, akiket éppen a fájdalomtól vagy a fájdalomtól való félelem akadályoz meg a mozgásban. Ilyenkor érdemes olyan gyógyszer- és mellékhatásmentes fájdalomcsökkentő módszerekhez folyamodni, mint a lökéshullám terápia.  A lökéshullám ugyanis áthatol a test felszínén – miután egy gél felvitele után a megfelelő kezelőfejjel a kijelölt helyre juttatjuk a hullámot – beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a fájdalmas izomcsomókat, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával- ismerteti dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Szintén jó hatásfokkal alkalmazhatóak olyan más, természetesen ható módszerek, mint a hialuronsavas injekciókúra vagy az orvosi kollagén kezelés, de a fájdalom gyors megszüntetéséhez kezdetben szükség lehet célzott nem-szteroid és szteroid szerekre, injekciókra is, amelyek szinte azonnal kifejtik fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásukat.

Forrás: Fájdalomközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X