Főoldal > EGÉSZSÉG > Már egy vérvétel segíthet a meddőség leküzdésében

Már egy vérvétel segíthet a meddőség leküzdésében

betegségegészséglaborvizsgálatmeddőségterhességvérvétel
0

Írta:

Vérvételre általában reggel szoktunk menni, és azon kívül, hogy ajánlott éhgyomorral érkezni a rendelőbe, sokan mást nem is tudnak a laborvizsgálatról.

Tudta például, hogy ha nem sikerül a teherbeesés, akkor érdemes laborvizsgálattal kezdeni az okok feltárását? És hogy nem mindegy mit, és mennyit iszik a vérvétel előtt? Néhány jó tanáccsal segíti Dr. Pácz Alexandra, a Budai Magánorvosi Centrum orvosigazgatója.

Nem elég, ha csak reggel figyelünk

A statisztikák szerint egyre inkább kitolódik a gyerekvállalás időpontja a nőknél, sokan nem is tudják, milyen vizsgálatra menjenek, ha huzamosabb időn keresztül nem sikerül a teherbeesés. A női meddőség fő okai közt szerepelhet a petefészek elzáródás, a policisztás ovárium szindróma, az endometriózis, a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia és a pajzsmirigy alulműködés és, de okozhatja a glutén intolerancia, az elhízás, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás is.

Férfiaknál a sperma rendellenességei és a genetikai tényezők okozhatnak meddőséget, de a hormonháztartás felborulása is gondot jelenthet: a tesztoszteron, illetve az LH és FSK csökkenése utal erre. Mindkét nem esetében érdemes laborvizsgálattal kezdeni, az eredmény sokat segíthet a további kivizsgálások megtervezésében.

Ha teljes vérképet szeretnénk csináltatni, alapszabály, hogy semmit nem ehetünk a vérvétel előtt, sőt, érdemes már a vacsorára is tudatosan odafigyelni: válasszunk valami könnyű ételt, ne terheljük meg szervezetünket zsíros, túl fűszeres fogásokkal. A vérvétel előtti 10-12 órában már csak vizet szabad inni, a cukros üdítők, teák és kávé torzíthatnak az eredményen – ha mégis előfordulna, hogy fogyasztunk mást is, azt jelezzük az orvosunknak.

Még a rágógumi is befolyásolhatja az eredményt, így a laborvizsgálat előtt hanyagoljuk, a cukormentes változatot is jobb kerülni erre a pár órára. A legjobbat akkor tesszük magunkkal, ha sok vizet iszunk, erre érdemes már a vérvétel előtti nap is figyelni, és közvetlenül a labor előtt is fogyasszunk pár deci tiszta vizet. Ezzel azt érhetjük el, hogy a vér ne legyen túl sűrű, így sokkal előbb túl leszünk a vérvételen.

Ha gyógyszert vagy vitaminokat, táplálék kiegészítőket szedünk, arról mindenképp tájékoztassuk orvosunkat, bizonyos esetekben kérhetik, hogy csak a vérvétel után vegyük be, míg néhány fajtát nyugodtan ugyanúgy lehet szedni. Amire még fontos figyelni, az a sportolás: a vérvétel előtti nap ne erőltessük meg a szervezetet, az intenzív futás, kimerítő spinning, kerékpározás hatással lehet a mért eredményre.

45822537 - happy woman with pregnancy test

“Ha cukros italt iszunk vagy bármit eszünk a laborvizsgálat előtt, a vércukor-értékünket rontjuk vele. Ha valaki a szénhidrát anyagcserjére kíváncsi, éhgyomorral kell mennie a vizsgálatra, és valóban az is látszik másnap a koleszterin és triglicerid szinten, hogy mennyit ettünk előző este. Ha reális képet szeretnénk kapni, már előtte nap készülni kell, nem szabad sokat enni vacsorára. Épp emiatt érdemes az évi egy laborvizsgálatot nem januárra időzíteni, a nagy karácsonyi lakomák után általában rosszabb értékeket kapunk, mintha később néznénk meg” – mondja Dr. Pácz Alexandra, a Budai Magánorvosi Centrum orvosigazgatója.

Ha nem sikerül a teherbeesés

Ha gyengének érezzük magunkat vérvétel után, ne ijedjünk meg, ez teljesen normális, még akkor is, ha valójában nagyon kevés az a vérmennyiség, amit levettek tőlünk. Pár perc pihenés után hagyjuk csak el a labort, és jó szorosan nyomjuk a vattát a vénára, így elkerülhetjük a napokig látható lila foltokat.

A vérvételt követő órákban ne erőltessük meg a karunkat, és továbbra is figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre – érdemes a laborba egy üveg vízzel érkezni, és a várakozás alatt, illetve hazafelé menet meginni.

Ha nincs háziorvosi beutalónk, és sürgősen szükségünk van friss vérképre, akkor kényelmesen, sorban állás nélkül is eljuthatunk vérvételre, a Budai Magánorvosi Centrum szakképzett orvosai ebben is segítenek.

“Ha valakinek van egy alapbetegsége, akkor a kezelőorvosa pontosan tudja, hogy mikor kell ellenőrzésre járnia, például cukorbetegséggel, illetve pajzsmirigy alul- vagy túlműködéssel élőknek rendszeresen kell menniük, és azoknak is fontos a monitorozás, akik véralvadásgátlót szednek. Ha valaki makk egészséges, nincsen semmi panasza, akkor is érdemes évente egyszer az alapvető vizsgálatokra elmenni, mert kiderülhet olyan eltérés, amit jobb már a kezdetleges szakaszban kezelni. Magyarországon ilyen a cukorbetegség, ami alattomos módon, évekig nem okoz panaszt, csak a szövődmények járnak látványos tünetekkel” – javasolja a doktornő.

Forrás: Budai Magánorvosi Centrum, purecom


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X