Főoldal > EGÉSZSÉG > Saját vérrel a porckopás ellen

Saját vérrel a porckopás ellen

egészségfájdalomgyógyulásmozgásporckopássajátvér-terápia
0

Írta:

A porckopás komoly fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okozhat az ízületekben, és a folyamatot eddig jórészt csak lassítani lehetett.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista most azonban egy porc újjáépítő és fájdalomcsillapító hatású kezelésre hívta fel a figyelmet.

A kopás az életkorral járhat

A hatalmas terhelésnek kitett ízületeinket érintő egyik leggyakoribb probléma a porckopás, vagyis az artrózis. Ugyanis míg fiatalkorban a lebontási-újjáépülési fázisok egyensúlyban vannak, addig idősebb korban előtérbe kerül a lebontás. Ezt a folyamatot felgyorsíthatja még bármilyen, az ízületre nagy terhelést jelentő tevékenység, mint a megerőltető sport, az állómunka, és a mozgásszegénység is! Végeredményben az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik.
A porckopás általában lassan alakul ki, és bár egyes esetekben nem okoz tüneteket, leggyakrabban fájdalommal és/vagy a mozgáskorlátozottsággal jár, de ez lehet a merevség, a duzzanat, esetleg a deformitások oka is. A panaszok fokozódhatnak terhelést követően vagy az időjárás változásakor is. 

Hogyan avatkozik be a folyamatba a sajátvér-terápia?

Mivel a porckopás egy lassan előrehaladó folyamat, fontos, hogy ne csak a vele járó fájdalmat próbáljuk megszüntetni, de kiemelt figyelmet fordítsunk a porc újjáépítésére, az anyagcsere helyreállítására is. Erre a feladatra alkalmas a sajátvér-terápia.
– Az eljárást PRP-terápiának is nevezik, ugyanis vérlemezkékben gazdag vérplazmát (Platelet Rich Plasma), saját vérszérumot jutattunk vissza az érintett ízületbe. Ez a terápia a biológiai regeneratív, vagyis helyreállító medicina körébe tartozó, minimális orvosi beavatkozással járó módszer, amelyet steril körülmények között végzünk – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista. – A vérlemezkékben, vagyis a trombocitákban találhatóak azok az őssejtek, amelyek elősegítik az építő porcsejtek osztódását, a rugalmas porcanyag képződését. Ezen kívül a kezelés hatására csökken a porcsejtek elhalása és lelassul a porc leépülését előidéző gyulladásos anyagok termelődése. A PRP-terápia azonban ennél is többet tud: az ízületi gyulladás csökkentésével természetes fájdalomcsillapítóként hat, és javítja az ízület mozgathatóságát is. Remekül beválik Achilles-ín problémák, illetve a térd, a váll, a könyök enyhe vagy középsúlyos kopásának kezelésében, a porcszövet teljes hiánya esetén azonban sajnos nem alkalmazható.

34028120 - female runner leg and muscle pain during running outdoors in summer nature, sport jogging physical injury, working out outside holding sore knee joint. health and fitness concept, accident when training

Kis szúrás – nagy eredmény

     A gyakorlatban a porcújjáépítést serkentő injekciós kezelés ambulánsan, steril körülmények közt történik. A kezelés során 10 ml vért veszünk le a páciens karjából, egy erre a célra kifejlesztett különleges fecskendő-rendszerrel. Ezt a vért egy speciális eszközzel centrifugáljuk, majd az így keletkezett, vérlemezkékkel dúsított plazmát befecskendezzük az ízületi résbe – tudható meg dr. Arnold Dénes Arnoldtól. – A PRP-injekció hatása a beadást követő napokban alakul ki, és hatása több hónapig, akár egy évig is fennáll. A kezelés eredményességéhez hozzájárul a megfelelő utókezelés, amelynek része a két hétig tartó kímélet és – egyéni mérlegelést követően – a PRP-injekcióval egyidejűleg beadott hialuron injekció. A megelőzésben és a regenerálódásban is jelentős szerepe van a szakember által irányított funkcionális gyógytornának.

Forrás: Fájdalomközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X