Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 jel, ami szívproblémákra utal

5 jel, ami szívproblémákra utal

betegségfájdalommellkasszívszívbetegségszívpanasztünet
0

Írta:

A szívpanaszok a legtöbb esetben alattomosan és szinte tünetmentesen érkeznek az emberek életébe. Az ilyen hirtelen szívbetegségeknek sok esetben jelentkeztek előjelei, csak nem voltak elég feltűnőek, a beteg tudomást sem vett róluk.

Különösen a nők esetében a szívbetegségek nem követik a klasszikus mintákat, ezért fokozottan oda kell figyelni az apró jelekre. Minden jeltől függetlenül érdemes a koleszterinszinted és a vérnyomásod megfigyelés alatt tartani, hiszen az itt tapaszt változás könnyen lehet a probléma előszele. Ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalod, minél előbb keress fel egy orvost.

1. Mellkasi fájdalom vagy érzékenység

Nem mindenki úgy éli meg a szívrohamot, ahogy a filmekben látjuk, hogy a mellkasát szorongatva a földre rogy. A betegek szerint a szívroham olyan érzés, mintha egy elefánt taposna a mellkasodon. Ha ilyesmit tapasztalsz, azonnal hívd a mentőket. Mások számára a szívroham olyan érzés volt, mintha egy nagyon erős izomhúzódás jelentkezne a mellkasban. Mind a két tünet észlelése esetén kérj segítséget, fordulj orvoshoz!

2. Légszomj

Ha nem végzel erős fizikai munkát, a légzésed mégis nehézkessé válik, baj van. Ha fizikai aktivitás, például edzés közben jelentkezik hirtelen légszomj, azonnal állj meg, ne folytasd a tevékenységet és hívj segítséget. Ha a légzési nehézségek akkor jelentkeznek, ha lefekszel, az is szívproblémára utal.

16341271 - abstract heart monitor on a dark red background

3. Influenzaszerű tünetek

Hányinger, fáradékonyság, hidegrázás, verejtékezés, klasszikus influenzára utaló tünetek. De emellett a rossz vérellátás jelei is lehetnek, ami viszont szívproblémára utal. Ha a tünetek közvetlenül a fizikai aktivitást követően lépnek fel, akkor nem influenzáról van szó. A nők esetében a szívbetegségek egyik legtipikusabb tüneteként háborgó gyomorról számoltak be a betegek, ez az erős görcsökkel és emésztési zavarokkal járó tünet szívrohamra is utalhat.

4. Szédülés

Szédülés vagy bizonytalan térérzékelés akár egy elrázódásra is utalhat. Különösen akkor lehet szó szívbetegségről, ha hozzá erős szívdobogás és rossz közérzet társul. Ha hirtelen felállást követően rendszeresen jelentkezik a szédülés, az könnyen utalhat közelgő szívbetegségre, semmiképpen se hagyd figyelmen kívül!

5. Fáradtság vagy álmatlanság

Sok szívbeteg nő számolt be arról, hogy a szívroham kialakulása előtti héten furcsa fáradtságot tapasztalt. A fáradtság mellett azonban a zaklatott alvás, alvászavarok kialakulása is utalhat szívbetegségekre.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X