Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 dolog, amit a szőrzeted elárul az egészségedről

7 dolog, amit a szőrzeted elárul az egészségedről

betegségegészséghajhajhulláshormonszőrszőrzettest
0

Írta:

Az emberek szőrzetének színe, erőssége, dússága eltérő. A nők szívesen változtatják hajuk hosszát, színét és fazonját, a testszőrzet változásai azonban kevésbé gyakoriak. Amikor a szőrzeted megváltozik, a tested közöl valamit, vedd észre a jeleket. De mit „mond” ezzel a szervezet? Mitől függ, hogy milyen a szőrzetünk?

1. Genetikai örökség

A testszőrzet típusát a legtöbb esetben a szüleinktől, nagyszüleinktől örököljük. A szín és a szőrzet erőssége attól függ, mit kaptunk az őseinktől ezen a téren. A finom szőrszálakat, melyek a test egészét lefedik, vellus-nak hívják, ami gyapjút jelent. A hosszú, pigmentált, erős szőrszálakat pedig terminális szőrzetnek nevezik. Ilyen a szempillád, a szemöldököd, a hónalj és szeméremszőrzeted.

2. Autoimmun problémák

Ijesztő, de a haj- és szőr kihullása autoimmun betegség következménye is lehet. A különálló körökben elveszített haj az úgynevezett alopecia areata, az összes haj elveszítését alopecia totalis, míg az összes szőr (beleértve a szemöldököt és apró szőrszálak) elvesztését alopecia universalis szakszóval emlegetik. A legtöbb esetben szteroidos kezelés jelenti a megoldást, aminek hatására a haj, szőrzet visszanő.

3. Hormonzavarok

Sok esetben a hajhullás oka a nem megfelelően működő hormonháztartás. A nőknél leggyakrabban a férfi hormon egyensúlyának felbomlása okozza a hajhullást. Ez a férfi hormon mind a női, mind a férfi szervezetben megtalálható, csak más-más mértékben.

37674359 - one young beautiful woman waves through hair loss

4. Petefészek-működés

Ha a menstruációd szabálytalanul jelentkezik, nagy a valószínűsége annak, hogy a probléma az egész szervezetedet érinti. Hajhullást leggyakrabban a policisztás petefészek szindróma okoz, mely során a megnagyobbodott ováriumok folyadékkal telnek meg. A második legvalószínűbb ok a policisztás ovárium szindróma.

5. Daganat

Ha a tünetek nagyon hirtelen és drasztikusan jelentkeznek, a tesztoszteron és DHEA-S szinted megnövekedett (mind a kettő egy egyszerű vérképpel bizonyítható), nagy valószínűsége van annak, hogy egy tumor van a testedben, ami befolyásolja a hormonháztartásod. Bármiféle megállapítás előtt keress fel egy orvost, ő fog tudni rendes diagnózist felállítani.

6. Vashiány vagy csökkent pajzsmirigy működés

Mindenki haja cserélődik, új szálak nőnek, míg régebbiek kihullanak, ez teljesen normális. A hajhullás azonban jele lehet a vashiánynak vagy pajzsmirigy alulműködésnek is. A vegetáriánusok és a menstruáló nők sok esetben a vashiány miatt tapasztalanak hajhullást. Ha a szemöldököd is megritkul, a körmeid pedig erőtlenné vállnak, a pajzsmirigy alulműködés lehetősége áll fent.

7. Gyógyszer mellékhatása

Némely gyógyszer mellékhatása lehet a hajhullás, ha rendszeresen szedsz valamit, és hajhullást tapasztalsz, nézz utána, hogy a gyógyszer okozza-e a problémát, vagy valami más oka lehet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X