Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek a legjobb zsírban gazdag ételek

Ezek a legjobb zsírban gazdag ételek

avokádóétcsokoládémandulaolívaolajtápanyagtojászsír
0

Írta:

A zsír, szénhidrát és fehérje optimális szintjének megtartása kulcsfontosságú az egészséges szervezet működéséhez. A zsírok létfontosságúak a szervezet számára, elősegítik az energiatermelést, a sejtek kialakulását, az oxigén áramlását a vérben és a prosztaglandinok, hormonszerű vegyületek előállítását, melyek gyulladáscsökkentő, láz- és fájdalomcsillapító hatásúak.

Vannak zsírok, melyek kifejezetten egészségesek, ilyenek például a telítetlen zsírok, melyek növényekből nyerhetők. Másfelől vannak ún. telített zsírok, állati eredetűek és nagy mennyiségben fogyasztva egészségtelenek és. Ezek a rossz zsírok megtapadnak az ereken, komoly egészségkárosodást és krónikus betegségeket okozva, például koszorúér problémákat, stroke-ot.

A zsírokra fogyókúra alatt is szükséged van, hogy a szervezet fenn tudja tartani a normál működést, a napi kalóriabeviteled 30%-át minimum zsírokból kell bevinned, melyből 10% legyen állati eredetű, mert ez alatt egészségkárosodással járhat a diétád. A legjobb, ha jó zsírokból viszed be a mennyiséget, a kérdés már csupán az, milyen ételekből tudod kinyerni a kellő mennyiségű és minőségű zsírokat.

Hal

Lazac, szardínia, makréla, hering, pisztráng, mind olyan halak, melyek tele vannak omega-3 zsírsavakkal. Az omega-3 hozzájárul az általános egészséghez, a szív és az érrendszer megfelelő működéséhez, javítja a sejtek és szövetek állapotát. A halban gazdag étrend előnyei közé tartozik, hogy csökken a szívbetegség, depresszió, demencia kockázata, mindenképpen megéri hetente 1-2 alkalommal halat enni.

Olívaolaj

Az olívaolaj zsírokban gazdag, a mediterrán diéta fontos eleme. Az extra szűz változat E- és K-vitamint tartalmaz, ezen kívül pedig antioxidánsokban is bővelkedik. Kutatási eredmények igazolják, hogy csökkenti a magas vérnyomást, miközben csökkenti a koleszterint, a teljes szív- és érrendszert védi.

60157766 - good fats sources. healthy eating, dieting. top view

Egész tojás

Remek fehérjeforrásként szokták definiálni, a tojás azonban egészséges zsírokban is bővelkedik. Egyetlen tojás 212 mg koleszterint tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 71%-a. Régebben az egész tojásra egészségtelen ételként tekintettek a magas koleszterin és zsír miatt, friss kutatások kiderítették, hogy nincs összefüggés a vérben lévő magas koleszterin és a tojással bevitt között. A tojás sárgája, amiben az egészséges zsírok is találhatók, rengeteg fontos vitamint, antioxidánst és ásványi anyagot is magában foglal, a benne lévő kolin pedig az agyműködést serkenti.

Mandula

Egy marék mandula körülbelül 160 kalória, 6 gramm fehérje és 14 gramm telítetlen zsírsav. A mandula képes biztosítani a test számára elengedhetetlen nagy mennyiségű E-vitamint, ásványi anyagok közül magnéziumban és foszforban bővelkedik. A jelentős mennyiségű rost pedig igazi fogyókúrás rágcsálnivalóvá teszi a mandulát, könnyen beillesztheted bármilyen diétába ha okosan és mértékkel fogyasztod.

Avokádó

Az aztékok a termékenység gyümölcsének nevezik ezt az igazán zsíros gyümölcsöt. A mexikói eredetű avokádó 75%-a szívbarát zsír és a napi ajánlott rostbeviteled 8%-át képes fedezni. Az avokádó segítségével megfelelő mennyiségű zsírt vihetsz be, a rostnak hála pedig az anyagcseréd is szinten tarthatod.

Étcsokoládé

A legalább 60-70 százalékos étcsoki a tej és fehér megfelelőjével ellentétben kifejezetten egészséges. Tele van vitaminokkal (A-, B- és E-vitamin), ásványi anyagokkal (kálium, vas, kalcium). Ezen kívül egy erős antioxidánssal, a teobrominnal is rendelkezik, ami segít csökkenteni a magas vérnyomást és a gyulladást.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

parlagfűtea

Sokan fogyasztják mindennap, pedig súlyosan károsítja a szerveket

Írta:
0

Az interneten nap mint nap találkozhatunk különféle „csodaszerekkel” és házi praktikákkal, amelyek gyors gyógyulást vagy természetes megoldást ígérnek különböző betegségekre. Bár elsőre vonzónak tűnhet kipróbálni ezeket, nem minden növény vagy recept biztonságos. Jó példa erre a parlagfű, amelyet egyes források gyógynövényként hirdetnek, holott valójában az egyik legveszélyesebb allergén, és fogyasztása súlyos egészségügyi károsodást okozhat.