Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek a legjobb zsírban gazdag ételek

Ezek a legjobb zsírban gazdag ételek

avokádóétcsokoládémandulaolívaolajtápanyagtojászsír
0

Írta:

A zsír, szénhidrát és fehérje optimális szintjének megtartása kulcsfontosságú az egészséges szervezet működéséhez. A zsírok létfontosságúak a szervezet számára, elősegítik az energiatermelést, a sejtek kialakulását, az oxigén áramlását a vérben és a prosztaglandinok, hormonszerű vegyületek előállítását, melyek gyulladáscsökkentő, láz- és fájdalomcsillapító hatásúak.

Vannak zsírok, melyek kifejezetten egészségesek, ilyenek például a telítetlen zsírok, melyek növényekből nyerhetők. Másfelől vannak ún. telített zsírok, állati eredetűek és nagy mennyiségben fogyasztva egészségtelenek és. Ezek a rossz zsírok megtapadnak az ereken, komoly egészségkárosodást és krónikus betegségeket okozva, például koszorúér problémákat, stroke-ot.

A zsírokra fogyókúra alatt is szükséged van, hogy a szervezet fenn tudja tartani a normál működést, a napi kalóriabeviteled 30%-át minimum zsírokból kell bevinned, melyből 10% legyen állati eredetű, mert ez alatt egészségkárosodással járhat a diétád. A legjobb, ha jó zsírokból viszed be a mennyiséget, a kérdés már csupán az, milyen ételekből tudod kinyerni a kellő mennyiségű és minőségű zsírokat.

Hal

Lazac, szardínia, makréla, hering, pisztráng, mind olyan halak, melyek tele vannak omega-3 zsírsavakkal. Az omega-3 hozzájárul az általános egészséghez, a szív és az érrendszer megfelelő működéséhez, javítja a sejtek és szövetek állapotát. A halban gazdag étrend előnyei közé tartozik, hogy csökken a szívbetegség, depresszió, demencia kockázata, mindenképpen megéri hetente 1-2 alkalommal halat enni.

Olívaolaj

Az olívaolaj zsírokban gazdag, a mediterrán diéta fontos eleme. Az extra szűz változat E- és K-vitamint tartalmaz, ezen kívül pedig antioxidánsokban is bővelkedik. Kutatási eredmények igazolják, hogy csökkenti a magas vérnyomást, miközben csökkenti a koleszterint, a teljes szív- és érrendszert védi.

60157766 - good fats sources. healthy eating, dieting. top view

Egész tojás

Remek fehérjeforrásként szokták definiálni, a tojás azonban egészséges zsírokban is bővelkedik. Egyetlen tojás 212 mg koleszterint tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 71%-a. Régebben az egész tojásra egészségtelen ételként tekintettek a magas koleszterin és zsír miatt, friss kutatások kiderítették, hogy nincs összefüggés a vérben lévő magas koleszterin és a tojással bevitt között. A tojás sárgája, amiben az egészséges zsírok is találhatók, rengeteg fontos vitamint, antioxidánst és ásványi anyagot is magában foglal, a benne lévő kolin pedig az agyműködést serkenti.

Mandula

Egy marék mandula körülbelül 160 kalória, 6 gramm fehérje és 14 gramm telítetlen zsírsav. A mandula képes biztosítani a test számára elengedhetetlen nagy mennyiségű E-vitamint, ásványi anyagok közül magnéziumban és foszforban bővelkedik. A jelentős mennyiségű rost pedig igazi fogyókúrás rágcsálnivalóvá teszi a mandulát, könnyen beillesztheted bármilyen diétába ha okosan és mértékkel fogyasztod.

Avokádó

Az aztékok a termékenység gyümölcsének nevezik ezt az igazán zsíros gyümölcsöt. A mexikói eredetű avokádó 75%-a szívbarát zsír és a napi ajánlott rostbeviteled 8%-át képes fedezni. Az avokádó segítségével megfelelő mennyiségű zsírt vihetsz be, a rostnak hála pedig az anyagcseréd is szinten tarthatod.

Étcsokoládé

A legalább 60-70 százalékos étcsoki a tej és fehér megfelelőjével ellentétben kifejezetten egészséges. Tele van vitaminokkal (A-, B- és E-vitamin), ásványi anyagokkal (kálium, vas, kalcium). Ezen kívül egy erős antioxidánssal, a teobrominnal is rendelkezik, ami segít csökkenteni a magas vérnyomást és a gyulladást.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X