Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért ne foglalkozz a testsúlyod jelző számmal!

Ezért ne foglalkozz a testsúlyod jelző számmal!

anyagcserediétafogyásfogyókúrahízásizomkilogrammmérlegsúlyfeleslegtestsúlyzsírégetés
0

Írta:

Könnyen felidézed azt a pillanatot, amikor a kedvenc farmered tökéletesen állt rajtad és boldog mosollyal léptél le a mérlegről? Aztán ez az egész valahogy eltűnt, és keresed az utat, hogy visszatalálj. Ha olyan vagy, mint a legtöbb nő, a kijelzőn lévő két számjegy beleégett az agyadba. De biztos vagy benne, hogy ekkora a jelentősége?

Ha a testsúlyod már az egészséges tartományban van, semmit nem számít, ha még 5 kilótól megszabadulsz. Van egy pont, amikor már érdemes elengedned az állandó mérlegelést. (Természetesen, ha túlsúlyos vagy, 5 kg fogyás számos egészségügyi előnnyel jár.) Sokunknak van elképzelésünk az „ideális” súlyunkról, és azt gondoljuk, hogy ezt elérve éreznénk magunkat tökéletesen a bőrünkben. Hiába vagyunk egészségesek, amit a testtömegindexünk is alátámaszt, még mindig az egész életükre kiható nyomás alatt állunk.

Gyakran rögzítünk egy célsúlyt, például, hogy 55 kg-ok szeretnénk lenni a jelenlegi 60 helyett, még ha igazán nem is tudjuk, hogy miért ez az álom. Lehet, hogy korábban már éltünk 55 kilósan, tizenévesen vagy a húszas éveink elején, és abban az időben nagyon kényelmes volt az minden, jól éreztük magunkat. Talán egyszer egy orvos kimondta ezt a számot, és a fejünkben ragadt. De tudnunk kell, hogy minden változik, örök körforgásban van, már egyáltalán nem biztos, hogy ugyanaz érvényes ránk.

Kérdezd meg magadtól, miért?

Ha kisebb súlytól, azaz néhány kilogrammtól szeretnél megszabadulni, és ennek a megszállottja vagy, itt az ideje, hogy eltereld a figyelmedet az adott számról. Legyenek más céljaid is, tekints a fontosabb dolgok felé! Lehet, hogy az ideális súlyodnak azt tartod, amit a főiskolán mutatott a mérleg, esetleg az esküvődön pont annyi voltál, de kérdezd meg magadtól, hogy mi a fontosabb? Újra elérni azt a számot, vagy napról napra egyre jobban érezni magadat? Állítsd vissza az egyensúlyt a munka, az élet, az étkezés és a testmozgás között!

Válassz másfajta mérést!

Több különböző tényező is befolyásolhatja az egészséges testsúlyodat. Ilyen például a testzsír és a csont összetétele, az izomszerkezet, a BMI és a derék körfogata. Egy igazán jó dietetikus képes pontosan felmérni a szervezeted teljes egyensúlyát, és azt, hogy valóban szükséges-e fogynod. És segíthet meghatározni a számodra megfelelő célt.

25756903 - upset woman on weigh scale at home, asian

Hagyd abba a szigorú diétát!

Nincs olyan táplálék, ami növelné a súlyodat, a mértéktartás a lényeg. Mégis sok nő ragaszkodik diétázáskor az „elfogadható” élelmiszerek rövid listájához, ami gyors visszaesést eredményezhet. Sokan például teljesen elhagyják a cukrot, és úgy gondolják, hogy már egy darab narancsot sem fogyaszthatnak el a benne lévő gyümölcscukor miatt. Természetesen ehetsz gyümölcsöt, a probléma a feldolgozott élelmiszerekben és italokban lévő hozzáadott cukorral van.

Ne költözz be az edzőterembe!

Ha az ellipszistréner a legjobb barátod, a taposógép pedig az élettársad, ideje változtatni. Ne légy megszállottja egyik mozgásformának sem! Ha eddig futottál, futottál és csak futottál, próbáld ki a jógát vagy a kerékpározást! Jót fog tenni a közérzetednek egy kis változás. Jelölj ki egy időszakot a héten, amikor mindig valami újdonságot próbálsz ki.

Legyen az alakformálás a fókuszban!

A hosszútávú anyagcsere-gyorsítás titka az izom. Felejtsd el azt a pár kilót, amitől szabadulni szeretnél, összpontosíts inkább az alakformálásra! Ha megváltoztatod a mérlegközpontú gondolkodást, és az egészséges, tónusos izmokra koncentrálsz, nem számít az a néhány kiló fel vagy le, jól fogod érezni magad a bőrödben!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X