Főoldal > MOZGÁS > 6 ok, hogy elkezdj futni

6 ok, hogy elkezdj futni

edzésegészségfitneszfogyásfutásmozgássport
0

Írta:

A futás az egyik legegyszerűbben elkezdhető sport, segítünk, miért érdemes neked is kipróbálnod!

1. ok: nagyon egyszerű mozgásforma

Lehet, hogy a high-tech eszközök érdekesebbé teszik a futást, de amire ténylegesen szükség van hozzá, az csupán egy minőségi futócipő és egy megfelelő támogatást nyújtó sportmelltartó. Ráadásul, nem kell hozzá előképzettség sem, hiszen mindenki tudja, hogyan kell futni. Lehetséges, hogy nem a legjobb a technikád, de az egyik lábad a másik elé tudod rakni, és könnyen megtalálod a neked megfelelő ütemet is. Nincs szükség eszközre sem, csak ki kell menni a szabadba és futni.

2. ok: kemény edzés

Nincs más olyan mozgásforma, amely annyira megizzasztana, mint a futás. A taposógép, a kerékpár vagy a csoportos aerobik órák is igen hatékonyak, de kétségtelenül a futás égeti el a legtöbb kalóriát. Egy tanulmány szerint a futással akár 705-865 kalóriát is elégethetünk egy óra alatt, tereptől és intenzitástól függően. Ezzel szemben a taposógéppel csak 637-746 kalóriától szabadulhatunk meg ugyanennyi idő alatt, míg kerékpárral ennél is kevesebbtől, körülbelül 498-600 kalóriától. A futás ráadásul a szívet is edzi, minél gyorsabban futsz, annál keményebben dolgozik a szíved, ezáltal erősödve.

futas2.jpg ()

3. ok: védi a térdeket

A közhiedelemmel ellentétben a futás nem teszi tönkre az ízületeket. A leggyakoribb ízületi gyulladás, az osteoarthritis akkor jelentkezik, ha az ízülettompító porcok elkezdenek lebontódni. Mi a legnagyobb kockázati faktor? Egyértelműen a túlsúly! A túlsúlyos nőknél négyszer gyakoribb az osteoarthritis, mint a normál testalkatúaknál, férfiaknál ez a kockázati arány 5-szörös, derült ki egy kutatás során. A rendszeresen futók általában normál testalkatúak, szemben a mozgásszegény életmódot folytatókkal, így a sportolóknál jelentősen csökken a degeneratív ízületi gyulladás kialakulásának kockázata. A futás mindemellett erősíti az ízületeket és megelőzi a csontritkulást.

4. ok: csökkenti a stresszt

A futás remek stresszlevezető, semmihez sem hasonlítható az az érzés, amikor rátalálsz az ütemre és az sodor magával. Távozik a feszültség a nyakból, a karból és a vállból, a gondolatok pedig kitisztulnak. A Georgia Egyetem kutatásai egyértelműen kimutatták, hogy a futás háromszor jobban segít leküzdeni a szorongást, mint a pihenés. A mentális egészségügyi szakemberek is felfedezték a futásban rejlő lehetőségeket, és a klinikai depresszió, illetve az egyes szenvedélybetegségek kezelésébe is beiktatták ezt a mozgásformát.

5. ok: megelőzi a betegségeket

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a rendszeres testmozgás csökkenti a rák kialakulását, köztük a legijesztőbbeket is, mint a vastagbél-, a mell-, a méh- és a tüdőrák. Egy friss angol tanulmány eredményei szerint a legaktívabb átlagembereknél, akik hetente 5-6 órát intenzíven sportolnak, 24%-kal kevésbé alakult ki tüdőrák, mint azoknál, akik körülbelül fél órát szánnak testmozgásra hetente. Egy másik kutatás pedig kimutatta, hogy az intenzív mozgást (futás, aerobik) végző nőknél 30%-kal kisebb a mellrák kialakulásának kockázata, mint lustább társaiknak. A rendszeres futás tehát véd a rákos megbetegedésektől, de emellett a szív- és cukorbetegségtől is, csökkenti a vérnyomást, növeli a jó koleszterin szintjét és erősíti az immunrendszert, így a megfázásos időszakban is védelmet nyújt.

6. ok: növeli az élettartamot

A legmeglepőbb kutatást a futással kapcsolatban a Stanford Egyetemen végezték, 538 futó és 423 nem futó bevonásával, hosszú ideig, 1984 és 2005 között. Minden résztvevő 50 évnél idősebb volt, és minden évben egyszerű feladatok elvégzésére kérték őket, akár a hajmosás vagy egy tejes doboz kinyitása. Minden egyes évben a futókból álló csoportnál volt jelentősen alacsonyabb a leépülés szintje, de ami még ennél is meglepőbb, hogy a kutatás végére a futóknak még 85%-a volt életben, míg a futást mellőzöknek csak a 66%-a. A 21 évnyi információgyűjtés során a kutatók azt a következtetést vonhatták le, hogy a rendszeres testmozgás csökkenti a korral járó leépülést és hosszabb életet biztosít.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Szuper erősítő gyakorlatok futáshoz


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X