Főoldal > MOZGÁS > 7 tipp, hogy találd meg az ideális sportmelltartót

7 tipp, hogy találd meg az ideális sportmelltartót

anyagformasportsportmelltartótartás
0

Írta: and

Ha végre rászántad magad, és a tavaszi megújulás keretében elkezdtél rendszeresen sportolni, akkor most abban segítünk neked, hogy mindezt a számodra legjobb melltartóban tedd. Mindegy, hogy zumbázol, futsz, vagy step-aerobikra jársz, a cicijeidnek szüksége van alátámasztásra. Sportolás közben a mell lendületesen mozog, és ha nincs megfelelő melltartód, akkor ez pokoli fájdalmat okozhat az edzés végére. […]

Ha végre rászántad magad, és a tavaszi megújulás keretében elkezdtél rendszeresen sportolni, akkor most abban segítünk neked, hogy mindezt a számodra legjobb melltartóban tedd.

Mindegy, hogy zumbázol, futsz, vagy step-aerobikra jársz, a cicijeidnek szüksége van alátámasztásra. Sportolás közben a mell lendületesen mozog, és ha nincs megfelelő melltartód, akkor ez pokoli fájdalmat okozhat az edzés végére. Dr. Joanna Scur, az angliai Porthsmouth Egyetem biomechanikai professzora arra kereste a választ, hogy a különböző intenzitású sporttevékenységeknél a mell milyen mértékben és irányban mozdul el. Futás alkalmával a mell átlagosan 9 cm-t mozdul el, főleg le-fel irányban, ami egy 1000 méteres táv lefutása során átszámolva kb. 84 métert jelent. Ugye milyen meglepő? Ezért kell mindenképpen egy jó melltartó. De mire is kell figyelned a kiválasztásnál?

1. tipp: A forma

A rengeteg modell közül olyan sportmelltartót válassz, amely a melledet minden irányban alátámasztja, körbefogja, és megfelelő alátámasztást biztosít. Fontos, hogy a melltartó sehol ne vágjon be a bőrödbe, optimálisan illeszkedjen, és megakadályozza a melleid mozgását.

2. tipp: Az anyag

A jó anyag kiválasztása azért fontos, mert a melltartó az anyagától függően szívja fel és vezeti el a verejtéket. Ezért ha légáteresztő, azaz úgynevezett technikai anyagból készül, akkor hosszú távon sokkal higiénikusabb és kellemesebb viselet, mint egy sima pamut sportmelltartó.

3. tipp: A kapcsok

Figyelj arra, hogy a választott melltartó ne csak kényelmes legyen, hanem ne legyen rajta semmilyen mozgást akadályozó kapocs. A jó sportmelltartóban nincsenek olyan részek, amelyek kiállhatnak, beakadhatnak, vagy dörzsölhetik, irritálhatják a bőrt, pl. az állítócsat.

4. tipp: A pánt

A jó sportmelltartónak széles a pántja, így jobban eloszlik a vállon a terhelés, és a pánt nem vágja, dörzsöli a sportoló hölgyek bőrét. A keresztpánt vagy klasszikus pánt között a mell stabilizálása szempontjából nincs különbség, kinek melyik tetszik jobban, melyik kényelmesebb, szabad a választás! És persze van olyan modell is, amelynek a vállpántja hosszú, és keresztezve vagy simán is hordható!

5. tipp: A tartás

Fontos, hogy a melltartó ne legyen túl szoros – ne szorítsa le túlságosan a melleidet, de laza sem legyen – ne engedje rakoncátlankodni a cicijeidet a sport során! Ezért érdemes a termék dobozán lévő erősségi skálát elolvasni! Például a D kosárhoz már csak az extra erős tartást adó melltartó javasolt. Sokan azt gondolják, ha a normál melltartójukhoz képest egy számmal kisebb melltartót vesznek, azzal kipipálják a problémát. Ezt a megoldást nem javaslott senkinek, hiszen kényelmetlen, a bikinivonalnál dörzsölhet, és akár az ereket is elszoríthatja.

6. tipp: A szín

A több színt kipróbáló, rendszeresen sportoló nők a fekete színű modelleket javasolják, mert a legtöbb fehér szövet a verejtékezés és a sűrű mosás miatt rendszerint besárgul. Igaz, ez a csúnya esztétikai látványon kívül más hátrányt nem okoz. Ha azonban nem kedveled a fekete színt, nagyon szép melltartókat találhatsz szürke és kék színekben is!

7. tipp: Ár-érték arány

Sajnos az igazán jó és minőségi sportmelltartóknak elég borsos ára is lehet. Átlagosan 4-9.000 forintot kell otthagyni egy-egy jobb darabért. Persze ki lehet fogni akciós darabokat is, de a minőségi anyagot és kialakítást meg kell fizetni! Erre nem szabad sajnálni a pénzt, mert hosszú távon megtérül a befektetés! Az ismert fehérneműcégek és természetesen a nagy sportmárkáknak is többféle modelljük van, ezért mielőtt döntenél, érdemes körülnézned több helyen is. Első sportmelltartódat semmiképpen se neten rendeld, nagyon fontos, hogy felpróbáld, érezd, milyen benne mozogni!

+ 1 tipp

Soha ne feledd: a sportmelltartó akkor jó, ha edzés közben el tudsz feledkezni róla!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X