Főoldal > EGÉSZSÉG > Így egyél a nyugodtabb alvás érdekében

Így egyél a nyugodtabb alvás érdekében

alváséjszakaételgyümölcsnyugalompihenésrostrostbevitelstresszzöldség
0

Írta:

A kutatások szerint a rostban gazdag étkezés fokozza a minőségi pihenés hatékonyságát.

Többről van szó, mint hogy hány órát töltesz az ágyban, párnával a fejed alatt. A minőségi alvás azt jelenti, hogy a tested egészen nyugodtan tud kikapcsolódni és pihenni. Friss kutatások szerint bizonyos ételek segítik, míg mások gátolják ezt a folyamatot.

A Kolumbiai Egyetem kutatói 26 embert vizsgáltak egy alváslaborban egy teljes napon keresztül, mert arra voltak kíváncsiak, hogyan hat a rost, a cukor és a zsír a pihenésük minőségére. Az eredmények azt mutatták, a kevés rost, a  sok cukor és zsír fogyasztása a nap folyamán jelentősen rontja az alvás minőségét.

Egy átlagos éjszaka alatt egyensúlyban van a felszínes, könnyen megzavarható alvás és a mélyebb ún. „lassú hullámú alvás”. Mind a két típusra szükség van, de a test csak a mélyebb fajtát tudja felhasználni regenerációra, éppen ezért ez nagyon fontos. Csak akkor tudsz kipihenten ébredni, ha ez megvolt.

A tanulmány rávilágított, hogy a zsírok és cukrok elengedhetetlenül fontosak, mivel ezekből nyerünk energiát, azonban kevésbé járulnak hozzá a nyugodt éjszakához. Sőt, sokkal gyakrabban fogsz felébredni, ha ilyesmit fogyasztottál. A tápanyagok, melyeket elfogyasztasz, befolyásolják a neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) szabályozását. A cukor és a zsír megzavarja az agy szerotonin termelését, vagyis befolyásolja az alvás-ébredés idejét.

A rostdús táplálkozás nem csupán az emésztésednek jó, de a mély alvást is segíti. Ezért is fontos, hogy napközben és az éjszaka közeledtével minél kevesebb cukrot és zsír fogyassz, de rostban gazdag ételeket még nyugodtan ehetsz.

Amit még mindenképpen meg kell említeni, az az, hogy maga a kutatás elég kis méretű volt. A vizsgált alanyok száma is kevés volt, de a megfigyelésre szánt időszak is, hiszen csupán egyetlen napot kísértek figyelemmel. Ami biztos, hogy sötét zöld leveles zöldségeket és bogyós gyümölcsöket fogyasztva könnyebben fog telni az éjszaka.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X