Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 zuhanyzási szokás, ami tönkreteheti a bőröd

5 zuhanyzási szokás, ami tönkreteheti a bőröd

bőrápolásegészségszépségtisztálkodástisztaságzuhanyzás
0

Írta:

Mindennapi szokásaink közé tartozik a tisztálkodás, a nem megfelelő zuhanyzás viszont könnyen tönkreteheti a bőrünket. A következő mosakodási hibáktól mindenképpen szabadulj meg, ha tökéletesen ápolt bőrt szeretnél!

Összegyűjtöttük azokat a kellemetlen zuhanyzási hibákat, amiktől könnyen kipirosodhat, viszkethet vagy éghet a bőröd – mindezek mellett pedig azt is elmondjuk, hogy hogyan zajlik egy normál, mindennapi zuhanyzás, ami kíméli és ápolja a bőrt.

Azt biztos, hogy valami rosszul csinálsz…

…ha forró vízben zuhanyzol: Az extra forró hőmérséklet ugyanis kiszárítja és megkeményíti a bőrt. Ha nem szeretnél a hideg fürdőszobába belépve fázni, először folyasd a meleg vizet, a mosakodást viszont hideg-langyos vízzel végezd.

… ha szappanokkal fürdesz: A szappanokat kézmosásra találták ki, nem a tested többi részének megmosására. Könnyen fertőzés vagy bőrérzékenység lehet a vége, ha ugyanazzal a szappannal mosol kezet, mint amivel az intim testrészeidet is – ezért inkább tusfürdőt használt. 

… ha mindig habszivaccsal mosakodsz: Régebben még kifejezetten menő volt habszivaccsal fürdeni, ma már inkább egészségtelennek számít. Gondolj csak bele: minden egyes alkalommal ugyanazzal a szivaccsal mosod le magadról a baktériumokat és a méreganyagokat, amik egy idő után már beleszívódnak az anyagba.

… ha a konditerem zuhanyzójában nem használsz papucsot: Sokan elbagatellizálják, pedig könnyen elkaphatsz lábgombát vagy szemölcsöt is, ha nem viselsz az öltözőknél elhelyezett zuhanyzókban papucsot! Nem érdemes kockáztatni, mert a krémek többe kerülnek, mint egy egyszerű fürdőpapucs!

…ha mindig megmosod az intim testrészeidet: Bár állandóan hangoztatják a nőgyógyászok, hogy a női nemi szerv öntisztító, ennek ellenére még soha nem volt ilyen nagy kereslet az intim törlőkendő, az intimszappanok és az intimgélek iránt. Egy egészséges vaginának nincs szüksége tisztítószerekre, sem szappanokra!

Ha mindezen változtatni szeretnél, hadd adjunk pár tippet ahhoz, hogy a zuhanyzás ne csak tisztítsa, hanem ápolja is a bőrödet!

42034203 - woman taking a shower enjoying water splashing on her

1.  Ott mosakodj, ahol szükséges!

A víz és a tusfürdő amúgy is lemossa baktériumokat, nincs szüksége a bőrödnek extra dörzsölésre zuhanyzás közben. A kényes területek, amiket alaposan meg szoktak tisztítani: a hónalj, a mell környéke, a combok belső fele, a fenék és a könyökhajlat – ezeken a testrészeken az átlagosnál több izzadságmirigy található.

2.  Mindig addig zuhanyozz, amíg nem pirosodik ki a bőröd!

Ha az ereid kitágulnak a kézfejeden és a tested többi részén is, valamint ha a bőröd kezd felhevülni és kipirosodni, a tested jelez, hogy ideje kiszállni a zuhany alól!

3. Ne időzz a zuhanyban!

Egy átlagos, napi rendszerességű zuhanyzás időtartalma 5-10 perc – nem több! Tévedés, hogy a hosszabb mosakodás jobban megtisztít a bacilusoktól! Egy idő után a víz elkezdi szárítani a bőrt, ami veszít a feszességéből.

4.  Ne ismételgesd a zuhanyzást!

Ha egy testrészedet már megmostad, nem kell még kétszer újrakezdeni – ez a hajmosásra is vonatkozik! Egy samponozás bőven elegendő a hajhagymáknak, nem kell duplán leterhelni őket vegyszerekkel.

5.  Soha ne töröld törölközőbe az arcod!

Csak akkor, ha extra pihe puha anyaggal rendelkezik és minden egyes alkalommal lecseréled – ami azért elég ritka. Ne töröld ugyanabba az arcod, mint a kezed vagy a tested többi részét, mert könnyen kipattoghat tőle a bőröd! Arctisztításra inkább használj egyszer használatos törlőkendőket vagy vattakorongokat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X