Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezeket a mindennapi dolgokat te sem mosod elégszer!

Ezeket a mindennapi dolgokat te sem mosod elégszer!

baktériumegészségfertőtlenítéskosztakarítástisztaság
0

Írta:

Igyekszel magad körül mindent tisztán és baktériummentesen tartani – de vajon ezeket a dolgokat hányszor és milyen alaposan szoktad kimosni?

Törlőrongy

Biztosan te is napjában 8-szor törlöd le a pultot vagy a földről a lecseppent gyümölcslevet. A törlőrongy pedig igazi olaj-, zsír- és baktériumtanyává változik. Egy idő után akár igazán kellemetlen szaga is lehet, a legjobb, ha minden használat után alaposan kiöblíted langyos vízzel. Ha pedig kimosod, a lehető leggyorsabb módon szárítsd meg, hogy a baktériumok újraszaporodását meggátold.

Sminkecsetek

A baktériumok igazi tárháza egy-egy sminkecset, a ritkán takarított ecsetek legtöbbször hordozzák a staphilococcus baktériumot. Ha a baktériumok így egy sérült felületbe, mondjuk egy pattanásba juttatsz, komoly egészségkárosító hatást okozhatnak. A legjobb, ha minden használat után szappanos vízben megmosod az ecseteket, de ha ez nem megoldható, legalább heti 1-szer érdemes alaposan átöblíteni őket.

Melltartó

Bár úgy tűnhet, hogy nem koszos, ám a bőröddel érintkező melltartón rengeteg az izzadság és az olaj. Bár a legtöbb melltartón lévő baktérium ártalmatlan, előfordulhat, hogy szagokat, irritációt okoz. A szakértők azt javasolják, hogy 2-3 viselés után mossuk ki a melltartót, ami soknak tűnhet, tekintve, hogy bizonyos darabokat csak kézzel szabad mosni és levegőn szárítani, de megéri.

Autókormány

Talán eszedbe se jutott volna, de a kormány is egy igazi baktériumtanya. Kutatások szerint a kormány akár egy nyilvános wc-nél is piszkosabb lehet, a kutatók 700 baktériumot találtak négyzetcentiméterenként, ami majdnem kilencszerese a nyilvános wc-k ülőkéjén talált értéknek. A kormány az, amivel mindenképpen érintkezel az autón belül, s sok esetben az ember eszik, iszik, sminkel, telefonál vezetés közben.

Felmosó és seprű

Kissé ellentmondásosnak tűnik, de meg kell tisztítani azokat a dolgokat, amivel a takarítást végzed. A felmosófejeken, seprőkön, rongyokon felhalmozódik egy csomó baktérium, amit takarítás címszó alatt remekül széthordasz a lakásban. A szakértők azt javasolják, hogy a mosható részeket dobd be a mosógépbe, hogy tisztán kerüljenek elő, az eldobhatóakat pedig cseréld gyakran.

21018397 - top view of mop and bucket with water for cleaning floors

Villanykapcsoló

Mi az első dolgod, amikor bemész a fürdőbe/konyhába? Valószínűleg felkapcsolod a lámpát, kifelé pedig lekapcsolod. Mivel menet közben vélhetően a koszos kezeddel kapcsoltad a villanyt, a kapcsolón baktériumok ezrei maradtak. Úgy tudod megvédeni magad a sok bacitól, hogy hetente egyszer áttörlöd antibakteriális kendővel a kapcsolókat.

Távirányító

A helyzet hasonló a kormányéhoz, hiszen tv-zés közben számtalan dolgot csinál az ember. A kutatók a távirányítón sokkal több baktériumot találtak, mint a többi elektronikai eszközön. Ez nem véletlen, hiszen gondolj csak bele, mikor törölted meg utoljára a távirányítót? Havonta egyszer érdemes egy alapos tisztogatást végezni némi antibakteriális törlőkendővel.

WC kefe, fogantyú

Annak ellenére, hogy mit gondolsz a wc keféről, nem az a legpiszkosabb dolog a fürdőben. Persze nyilván nem fogunk enni róla, viszont a wc tisztítása közben tisztítod a kefét is. A wc lehúzója, a kilincsek azonban baktériumok ezreit rejtegetik. Amikor kitakarítod a mellékhelyiséget, győződj meg róla, hogy az apró fogantyúkat, kilincseket is letakarítottad.

A kezeid

Az összes eddig leírt eszközben a közös pontot a kezed biztosítja, mind hozzáérsz ezekhez a tárgyakhoz, aztán hozzáérsz az arcodhoz. A legjobb, ha rögzíted magadban, hogy minden tevékenység előtt és után moss kezet, legyen az csirkeszeletelés, sminkelés, evés, állatsimogatás.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X