Főoldal > EGÉSZSÉG > Így gyógyulj feketeribizlivel

Így gyógyulj feketeribizlivel

betegségbogyós gyümölcsegészségfekete ribizligyógyulásgyümölcsribizlivitamin
0

Írta:

A ribizli sokaknál megvan, csak épp piros változatban. A fekete az más. Íze nem egészen olyan, mint az élénkpiros, savanykás ribizlié. Bogyóinak markáns íze frissen szedve nem is ízlik mindenkinek, de ha megérik kellemes édes ízű. És számtalan betegség gyógyítására is kiváló.

Vitamin-tározó

Az érett bogyók dúskálnak az egyben antioxidáns hatású, szabadgyökfogó, tumorellenes színanyagokban. Különösen sok antocián, flavonoid, polifenol van benne, ahogyan antioxidánsokban is bővelkedik. Gazdag C-vitaminban, de B- és E-vitamin is jócskán található benne. Ásványi anyagokban, többek között kalciumban, magnéziumban, nátriumban és vasban is bővelkedik. Növényi zsírjai révén a ribizliolaj kiválóan regenerálja a fáradt, kiszáradt bőrt, bőrnyugtatóként is kitűnő, illetve a bőrallergiák ellen is hatásos. A feketeribizli egyetlen darabkája sem mérgező, ezért bátran fogyaszthatjuk.

60249723 - black currant

Betegségek ellen

A népi gyógyászatban főként a gyümölcs levét használják, de készítenek szörpöt, gyümölcslevet, cukorkát, a szárított gyümölcsből teát is. A tea is kiváló meghűlésre, valamint vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő és izzasztó hatása is van. Jól csillapítja az ízületi és reumás panaszokat. Hólyag és vese- illetve prosztatabetegségekre is ajánlják. Friss levelei szétdörzsölve enyhítik a rovarcsípések okozta kellemetlenségeket. A krónikus fájdalmakat kúraszerűen alkalmazva csökkenti, vitamintartalmánál fogva a meghűléses megfázások kiváló természetes gyógyszere. Rendszeres fogyasztása mellett a vér kórosan magas koleszterin- és vérzsírszintjének csökkenését is tapasztalták. Valamint segíti a bélflóra egészséges alakulását. Fogyaszthatod köszvény, vizesedés, húgyúti panaszok, vérsavasodás és nemi problémák esetén is. A feketeribizli védi a nyálkahártyát, különösen a torok nyálkahártyáját. Nincs még egy olyan gyulladás gátló gyümölcs, mint a fekete ribizli.

Wellness-tipp

Bár lekvárként és szörp formájában nagyon népszerű, a ribizli akkor fejti ki számtalan jótékony hatását, ha nyersen fogyasztod. De, ha reggel egy ribizliturmixal indítod a napot, akár estig is érezheted jótékony hatását. Egy kis friss bazsalikommal, vagy mézzel igazán extra ízt érhetsz el.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X