Főoldal > EGÉSZSÉG > Óvakodj az energiaitaloktól!

Óvakodj az energiaitaloktól!

energiaenergiaitalfáradtságfrissítőitalkoffein
0

Írta:

Az energiaital olyan „üdítőital”, amely egy bizonyos ideig képes fokozni az emberi szervezet anyagcseréjét, az ébrenlétet és a teljesítőképességet.

A kínálat sokféle és változatos, egyre többféle és egyre koncentráltabb termékek kerülnek forgalomba: koffeintartalmú, szénsavas, édes, alkoholos. Az ilyen italok két fő összetevője a koffein és a taurin – ez egy olyan aminosav, mely növeli a pulzusszámot és a vérnyomást. A legtöbb energiaital tartalmaz növényi eredetű stimulánsokat, például ginzenget, ephedrát vagy guaranát, amelyek fokozzák a koffein hatását. Ezeket az italokat gyakran vitaminokkal, aminosavakkal is dúsítják, emellett sok ízesítő- és tartósító anyagot, valamint mesterséges színezéket tartalmaznak.

Van olyan energiaital, amely két nagy adag kávénak felel meg, és a hatása is legalább olyan ütős. A koffein ráadásul függőséget is okoz, gyerekeknél, fiataloknál pedig a korai koffeinfogyasztás hajlamosít az alkoholizmusra.

Az energiaitalok kaphatók cukormentes változatban is – ez azért érdekes, mert az energiaitalok erénye pontosan a gyorsan felszívódó cukor, és koffein nagymértékű élénkítő hatásában rejlik.

Hatások és tünetek

Az energiaital a koffein fő hatásával „operál”: tágítja az agyi, és szűkíti a vázizmok ereit, ezáltal több vér áramlik át az agyon. Ezt a hatást erősíti a cukor: több vért, több oxigént, ezáltal több tápanyagot juttat az agyba, ezzel élénkítő hatást fejt ki. A nagy mennyiségű koffein fogyasztása előidézheti a koffein-túladagolás tüneteit: erős hányingert és hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot válthat ki. Koffein-tartalmú ital fogyasztásához nem szokott egyének, vagy 18 év alatti gyermekek esetében a túladagolás akár halálhoz is vezethet!

Azoknak, akik magas vérnyomásban vagy szívbetegségben szenvednek, már egy alkalommal történő fogyasztás is gondot okozhat, ugyanis az ital hatóanyagai befolyásolhatják a vérnyomás-gyógyszerek hatékonyságát is. Gyakori fogyasztásuk pedig az egészséges emberek számára is kockázatot jelent, különösen igaz ez a terhes nőkre és a gyerekekre.

Az energiaitalok fogyasztásával járó teljesítménynövekedés tehát nem mindenki számára éri meg a kockázatot.

57331434 - pretty brunette and an blank soda on a restaurant

Veszélyes kombináció!

Az alkohollal való keverése különösen ártalmas, mely gyors szívverést, és akár még szívrohamot is okozhat! További veszélye, hogy a benne lévő serkentőanyagok hatására leplezi a részegség valódi mértékét.

A sport és az energiaitalok

Azok, akik sportolás előtt fogyasztják a teljesítmény fokozása érdekében, veszélynek teszik ki a szívüket, mert az ital tovább növelheti a vérnyomást és pulzust, mely amúgy is magas a sporttevékenység miatt, ugyanakkor csökkentheti a szív vérellátását. Emellett a koffein dehidratál, ezért is rossz választás sportolás során használni az energiaitalokat.

Mivel helyettesíthető?

Abban senki nem kételkedik, hogy van természetesebb frissítő, mint egy fémdobozos energiaital. Az energia és állóképesség fokozásának számos egyéb, egészséges módja létezik. Tegyél egy kellemes sétát, szívj friss levegőt! Segíthet egy frissítő zuhanyozás, esetleg valami egészséges nassolnivaló – a tejjel fogyasztott müzli hatásosabb, minden energiaitalnál. Ha pedig ezek sem segítenek, ahelyett, hogy energiaitallal tuningolnád magad, inkább aludj egyet!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X