Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 hasznos és egészséges kiegészítő betegség ellen

5 hasznos és egészséges kiegészítő betegség ellen

betegségegészséggyógyszergyógyulásimmunrendszerinfluenzamegfázásvitamin
0

Írta:

Az ősz-tél sajnos a betegségek időszaka, könnyen elkaphatsz egy-egy nyavalyát. Hogy könnyebben gyógyulj, vesd be a legjobb gyógymódokat!

Amikor hirtelen megbetegszel, az immunrendszered egy citokin nevű fehérjemolekulát termel, amely segít felvenni a harcot a vírussal. A citokinnek köszönhető a tüsszögés, köhögés, orrfolyás és szemszárazság, vagyis klasszikusan minden olyan tünet, amit egyébként a kórokozóknak tulajdonítunk.

Ha nyaktól felfele a fenti tüneteket tapasztalod (tüsszögés, köhögés, szemszárazság), valószínűleg megfáztál. Ha az egész testedben érzed a tüneteket, az izmaid sajognak, ráz a hideg, izzadsz, lázas vagy, a végtagjaid zsibbadnak és fájnak, akkor sajnos influenzás vagy. Az egyik kellemetlen, a másik rémes. De van segítség!

1. C-vitamin

Napi 250-1000 mg C-vitamin segít az influenza és megfázás időtartamát lerövidíteni.

Egy klinikai vizsgálat során a résztvevő 11000 ember napi 1000 mg (maximum 2000 mg) vitaminfogyasztással 20%-kal csökkenteni tudta a nátha és influenza időtartamát mind a felnőttek, mind a gyerekek esetében. De ne aggódj, nem kell beszedned egy rakat bogyót, a C-vitamin egy részét fedezni tudod természetes alapanyagokból is, pl. narancsból, citromból.

2. Pelargonium sidoides (dél-afrikai muskátli)

30 (1,5 ml) napi háromszor 10 napon keresztül.

A zulu orvostudományban évszázadok óta használják, mert javítja az akut bronchitis tüneteit. A folyékony formában kapható pelargonium sidoides csökkenti a megfázás és influenza tüneteit és súlyosságát már 5 nap után, a kezelést azonban érdemes még 5 napig folytatni. Remek eredményeket értek el fejfájás, tüsszögés, köhögés, láz, izomfájdalom és torokkaparás esetében.

3. Ginzeng

Naponta 2x 200 mg, megelőzési céllal napi 100 mg.

Kutatások szerint a ginzeng aktivál néhány immunsejtet (a makrofágokat), serkenti a citokin és ellenanyag-termelést. A placebóval szemben a ginzeng hatására a megfázás időtartama 25%-kal csökkent. Amiben igazán jó ez a növény, az a légúti fertőzések, melyek 6 nappal rövidültek le a ginzeng szedése mellett.

31446050 - ginseng roots

4. Cink

10-15 mg 2-3 óránként, amíg a megfázás tünetei nem enyhülnek, vagy 10-20 mg naponta a kezelés során.

A cink egy esszenciális ásványi anyag, ami több száz metabolikus utat használ fel a szervezetben. Kétségtelen az is, hogy az ásványi anyag hiánya növelheti a fertőzés kockázatát, kutatások kimutatták, hogy a cink képes blokkolni a megfázást okozó vírusok megtapadását az orrban. Klinikai vizsgálatok szerint képes lerövidíteni a megfázás idejét 2-3 nappal, már egyetlen nap alatt. Csak a megfázás kezelésére használd a cinket, a megelőzés során nem hatásos.

5. Bodza

4 evőkanál bodzakivonat 3-5 napon keresztül.

A bodza nagyon ígéretesnek mutatkozott a megfázás és influenza kezelésében. Két kisebb tanulmány szerint már 4 evőkanál bodza képes 3-5 nap alatt meggyorsítani a gyógyulást. (Mind két vizsgálat során 3,8%-os Sambucol feketebodza-kivonatot használtak.) Bár a vizsgálatokat 20 évvel ezelőtt végezték, azóta sem jelent meg a témában ellentmondó tanulmány, így az előnyök meghaladják az esetleges kockázatot, azt mondhatjuk, hogy „egy próbát megér” talán a bodza is, ha ágynak dőltél.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X