Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 fürdőszobai szokás, amitől meg kell szabadulnod

6 fürdőszobai szokás, amitől meg kell szabadulnod

baktériumegészségfertőzésfogkefefürdőszobahajkefetelefontisztaságwc papír
0

Írta:

Hiszed vagy sem: még a legtisztább fürdőszobák is milliónyi baktériumnak és kórokozóknak adnak otthont! A következő rossz szokások elkerülésével viszont nemcsak a tisztaságon, hanem a saját egészségeden is segíthetsz!

1. Nem mosakszol meg rendesen

Kihagytad a hátad, a lábaid vagy a hasad a mosakodásból? Inkább tusolj le még egyszer! A nem megfelelő tisztítálkodás és a szappanhasználat kerülése aknékhoz, pattanásokhoz, mitesszerekhez és begyulladt göbök keletkezéséhez vezethet, amiket később csak a bőrgyógyász által felírt gyógyszeres kenőccsel tudsz majd hatásosan kezelni!

Tudtad? A szakemberek szerint az izzadás, a kosz, a por és az olaj bőrfelületen való maradása hiperpigmentációt, azaz bőrelszíneződést is okozhat!

2.  Rosszul tárolod a krémjeidet

A naptejeket, drága krémeket és a fényvédővel ellátott kencéidet a fürdőszobában tárolod? Rosszul teszed! A bőrápolási termékeknek nem tesz jót a fülledt, meleg, párás környezet, mert hamar elromlanak! A legjobb a hálószobában vagy olyan átlagos hőmérsékletű helyiségben tartani őket, ahol nem veszélyezteti őket a penész; téged pedig a későbbi bőrirritációk esélye!

3. Rosszul használod a WC papírt

Már kiskorunktól az agyunkba vésték, hogy a törlőkendőt és a WC papírt elölről hátulra használjuk és nem fordítva! Ha pont az ellenkezőjét csinálod, olyan fertőzéseket szedhetsz össze az anális területről és a székletedtől, amiket csak nagyon nehezen, nőgyógyász által felírt gomba elleni készítményekkel tudsz majd kordában tartani – és akkor sem biztos, hogy végleg búcsút inthetsz a vaginális baktériumoknak!

44574357 - woman in the toilet

4. Elöl hagyod a fogkefédet

Ha nyílt helyen, a fürdőszobában tárolod a fogkefédet, inkább ints is neki búcsút és vegyél egy másikat! Belegondoltál már, mennyi oda nem illő dolog tapadhat meg a fogkeféden? Minden egyes alkalommal, amikor lehúzod a WC-t (ha a fürdőben van), vagy illatszeres spray-t használsz a fürdőszobában, a kis mikromolekulák és bacik rátapadnak a fogkeféd sörtéjére, amivel aztán a fogaidat fogod tisztítani. Azért, hogy veled ne történjenek hasonlók a jövőben, mindig hajtsd le a vécéülőkét, a szájápolási termékeket (fogkefe, fogselyem, szájvíz, fogmosó pohár) pedig tarts elzárva a kis fürdőszobaszekrényedben!

5.  Beviszed a mobilodat a fürdőszobába

rd ki a közösségi média nélkül pár percre és hagyd a fürdőszobán kívül az okostelefonodat! Meg lennél lepve hány millió baktérium tapadhat rá a telefonod képernyőjére, amit később az ujjaiddal fogsz nyomogatni, valamint az arcodhoz fogsz tartani. A fertőzések és a pattanások elkerülése végett rendszeresen tisztítsd a telefonod képernyőjét – nem fogod megbánni!

6.  Soha nem cseréled le a fésűdet

Hónapokig, netán éveken át használod ugyanazt a fésűt? Ennél rosszabbat nem is tehetnél a hajkoronáddal! Fejbőrödön megtapadt gáz, szmog és a többi szennyezett anyag a fésűdre is átrakódik és minden egyes alkalommal végighúzod őket a hajadonA fodrászok szerint a fésülést nem érdemes túlzásba vinni, hetente két-három alkalommal bőven elég helyre tenni a kusza hajszálakat. A hajkefét pedig érdemes havonta, kéthavonta lecserélni! 

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X