Főoldal > EGÉSZSÉG > Erősítsd immunrendszeredet trópusi finomságokkal!

Erősítsd immunrendszeredet trópusi finomságokkal!

antioxidánsegészséges táplálkozásgyümölcsimmunerősítésinfluenza ellentrópusi gyümölcsökvitamin
0

Írta:

A narancs, a mandarin, a banán és az ananász nagyon finomak és igazi tápanyagbombák. A változatos táplálkozás jegyében azonban mást is fogyaszthatsz, ismerkedj meg kevésbé ismert egzotikus társaikkal is. Az alábbi gyümölcsökkel színesebbé, egészségesebbé teheted táplálkozásodat a hideg hónapokban.

Pomelo

A hatalmas citrus leginkább a grapefruitra hasonlít, csak kevésbé intenzív a színe és sokkal nehezebb. Egy átlagos gyümölcs súlya elérheti akár a 2 kilót is. Akárcsak a narancs és a grapefruit, a pomelo is kiemelkedő C-vitamin tartalommal büszkélkedhet, így az influenzajárvány idején fogyasztása kifejezetten ajánlott. Zsírégető hatású, fogyókúrázók is bártan fogyaszthatják. Segíti az emésztést, szabályozza a vérnyomást, és csökkenti a koleszterint. A rózsaszín húsú a leggazdagabb tápanyagban. Foltok nélküli, citromsárga darabot válassz. Vastag héja könnyedén lehúzható, a grapefruithoz hasonlóan hártya nélkül kell enni.

Csillaggyümölcs

A csillaggyümölcsöt leginkább formája miatt csodáljuk meg, de kevesen döntünk a vásárlása mellett. Ha meg is vesszük, idegenkedünk megenni, inkább dekorációra használjuk.  Pedig C-vitaminban és káliumban gazdag, koleszterint és zsírt pedig egyáltalán nem tartalmaz. Víztartalma nagyon magas, így kiváló szomjoltó. Zöld színűt ne vásárolj, mert az még fogyasztásra alkalmatlan. Az érett karambola, magyarul csillaggyümölcs sárga színű. Keresztbe szeleteld fel, pucolására nincs szükség, mivel héjastól fogyasztható.

licsi2.jpg ()

Pepino

A pepino, vagy más néven a tojásdinnye, besorolása kérdéseket vet fel, mivel eredetileg a burgonyafélék családjába tartozik, íze viszont leginkább a sárgadinnyéére emlékeztet. Nagyon finom, édes, ezáltal gyümölcsként fogyasztják. C-vitamin tartalma kimagasló, cukortartama viszont alacsony, így fogyókúrázóknak remek édesség. Akkor érett, ha szép sárga a színe, illata pedig a sárgadinnyééhez hasonló. Meghámozva, az apró magos középső része is ehető.

Kumquat

A kumquat-ot leginkább mérete teszi érdekessé, ez a legkisebb ehető citrusfajta. Mindössze 2-4 cm átmérőjű, ezért törpenarancsnak is hívják. Sok C-, A-vitamint és kalciumot tartalmaz. A narancstól eltérően héjastól, az egész termés ehető, viszont arra számíts, hogy a magja nagyon keserű. Héja édeskés, aromás, gyümölcshúsa pedig savanykás, így a kettőt együtt érzékelve igazán kellemes ízt kapunk. Vastag és kerek példányt válassz, mert az a legízletesebb.

Licsi

A tompa tüskés héjú licsiről kívülről nem is sejtenénk, hogy egy finom, üdítő, bodzáéhoz hasonló ízű gyümölcsöt rejt. C-vitamin és kálium tartalma jelentős. Színe leginkább a rózsáéhoz hasonló, ha barna, akkor már túlérett, ilyenkor már ne vedd meg. Héja és magja fogyasztásra nem alkalmas, legegyszerűbb úgy elfogyasztani, ha lehántjuk a héját, a mag körül pedig lerágjuk a lédús, hófehér, zselés állagú gyümölcshúst.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X