Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek a jelek utalhatnak gyenge vérkeringésre

Ezek a jelek utalhatnak gyenge vérkeringésre

egészségérrendszeroxigénszívvérvérkeringésvérnyomás
0

Írta:

A keringési rendszerünk egészsége határozza meg, milyen hatékonyan tud oxigén és tápanyag jutni a sejtjeinkhez.

Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa arról beszélt, melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják a vérkeringést, és milyen jelek érzékelésekor érdemes kivizsgáltatni magunkat.

Tényezők, amelyek befolyásolják a vérkeringést

  • Vérnyomás

A vérnyomás az a nyomás, amelyet a vér fejt ki az erek falaira a keringés során. A vérnyomást az ún. szisztolés (első) és diasztolés (második) értékkel szokás jellemezni. Az első szám azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki (szisztolés vérnyomás), a második a szívverések közti szünetben mérhető nyomásra vonatkozik (diasztolés vérnyomás). Az American Heart Association szerint felnőtteknél a normális vérnyomás szisztolés értéke nem több, mint 120 Hgmm, a diasztolésé pedig nem több, mint 80 Hgmm. Az ennél alacsonyabb vérnyomású emberek érezhetik gyengének a keringésüket, illetve tapasztalhatnak ebből fakadó tüneteket, például gyengeséget, hideg végtagokat, hirtelen felállásnál jelentkező szédülést. Ugyanakkor az alacsony vérnyomás nem feltétlenül a keringési rendszer betegségére utal. A magas vérnyomásnak az esetek többségében nincs érzékelhető tünete.
Hogyan ellenőrizhető?
Rendszeres, otthon mért, naplóban vezetett vérnyomásméréssel, valamint orvos által végzett vérnyomásméréssel, probléma esetén 24 órás vérnyomásméréssel.

  • A vér egészsége

A vér oxigént és tápanyagokat szállít a sejtekhez és elszállítja azokból a fölösleges salakanyagokat. Ezt a funkcióját egészségesen képes a leghatékonyabban betölteni. Az egészséges vérben normális a csontvelő által előállított vörös- és fehérvérsejtek, valamint a vérlemezkék száma is.
Hogyan ellenőrizhető?
Az orvos által elrendelt laborvizsgálatokkal.

  • A szív egészsége

A szív tulajdonképpen egy izomköteg, amely pumpálásával keringeti a vért a testben. Minél egészségesebb valaki és erősebb a szívizomzata (itt nem az élsportolókról van szó), annál jobb keringést képes produkálni.
Hogyan ellenőrizhető?
Szívultrahanggal, EKG-val és terheléses EKG-val.

31166613 - cardiogram pulse trace and heart concept

  • Az erek egészsége

Az egészséges vénák és artériák lehetővé teszik a vérnek a könnyebb áramlást. Magas vérzsír- vagy koleszterinszintnél az erek merevebbé válhatnak, megnő bennük a plakkok kialakulásának esélye.
Hogyan ellenőrizhető?
Nyaki ér ultrahanggal, a boka-kar index megállapításával és arteriográfiával.

  • Egyéb egészségi kondíciók

Gyenge keringést okozhatnak olyan állapotok is, amelyek a szervezet teljes működésére kihatással vannak, mint az elhízás, a cukorbetegség, a szívproblémák és más, ereket érintő állapotok.
Hogyan ellenőrizhető? Szakorvosi vizsgálatokkal.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha egyes testrészekbe csak korlátozottan áramlik a vér, az bizonyos tüneteket okozhat. Fontos, hogy felfigyeljünk arra, ha a karban vagy a lábban lüktetést, szúrást, bizsergést, görcsöt, fájdalmat érzünk, ha hidegnek vagy meleg érezzük az adott testrészt, vagy ha duzzanat jelenik meg rajta. Ilyenkor érdemes bejelentkezni egy alapos kivizsgálásra – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa. – Amennyiben a fizikális és eszközös vizsgálatok alapján felállítható a diagnózis, megkezdődhet a kezelés. Azzal azonban érdemes számolnia a pácienseknek, hogy az esetleges gyógyszeres vagy egyéb orvosi segítség mellett szinte minden esetben szükséges az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres mozgás bevezetése, a dohányzásról való leszokás. Sokszor már az életmódbeli változtatások is javítanak a keringés állapotán.

Forrás: Budai Kardioközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X