Főoldal > EGÉSZSÉG > A legjobb gyógynövények, amiket egész nyáron érdemes használni

A legjobb gyógynövények, amiket egész nyáron érdemes használni

egészséggyógynövénygyógyulásimmunrendszerméregtelenítés
0

Írta:

A gyógynövényeknek mindig szezonja van, ha jót akarsz, akkor egész évben segítségül hívod őket az egészséged megőrzése, az immunrendszered erősítése, a szervezeted méregtelenítése érdekében. Próbáld ki azokat a gyógynövényeket, amik segíthetnek abban, hogy egészségesebb lehess, mint valaha!

Máriatövis

Igazi májvédő, májtisztító csodaszer a máriatövis, antioxidáns és immunerősítő hatással. Képes regenerálni és ösztönözni a májat, hogy az meg tudjon szabadulni a felgyülemlett méreganyagoktól, például az antibiotikumtól, higanytól, növényvédő szerektől – de akár a bulikban elfogyasztott alkoholtól is. Emellett májvédő vegyületeket is tartalmaz. Erős gyulladáscsökkentő hatással is bír, emiatt is érdemes fogyasztani, méghozzá tea, olaj vagy kapszula formájában.

Fekete áfonya levél

A fekete áfonya levelét a népi gyógyászatban vizelethajtó és antibakteriális, antioxidáns hatása miatt használják, emellett a vércukorszintet is képes stabilizálni. Gyulladáscsökkentő hatással is bír, és az érfalak védelméhez is hozzájárul, mert csökkenti a hajszálerek sérülékenységét is.

Teaként fogyasztva fejti ki jótékony hatásait a szervezetben, 2 teáskanál levelet leforrázva, majd 10 percig állni hagyva ízesítés nélkül javasolt inni – de vigyázz, ne vidd túlzásba, mert gyomorirritációt, sőt mérgezést is okozhat.

Ánizs

A növény különleges, kellemes illatú termését használják gyógyászati célokra. Képes csökkenteni a teltségérzetet, a felfújódást, haspuffadást, nagyon jó emésztésserkentő, görcsoldó, szélhajtó gyógynövény – ha túletted magad, vagy valami nem stimmel odabent, vesd be az ánizsból készült gyógyteát. Emellett nyákoldó és köptető hatással is bír. Kismamáknak szoptatás során tejelválasztást serkentő hatása miatt szokták ajánlani az ánizstea fogyasztását.

Édeskömény

Sokrétűen használható növény, íze és illata ánizsos, gumója finom zöldség, a magjából pedig gyógyhatású teát készíthetsz, utóbbi miatt lett ismert. Méghozzá azért, mert nagyon jó puffadásgátló és emésztést serkentő szer, hatóanyagát a magban található illóolaj adja. Menstruációs fájdalmak és PMS esetén is használhatod, mert görcsoldó hatású, nemcsak a belek simaizmaira, hanem a méh izmaira is jó hatással van. Akár kisbabáknak is adható a belőle készült tea, hogy hasfájásukat, bélgörcseiket enyhítse és emésztésüket javítsa. Felnőttek maximum napi 3 csésze fogyasztása esetén élvezhetik jótékony hatásait.

80032386 - dried rose hips, cinnamon sticks and daisies on bread board.

Kamilla

Ez az igazi jolly joker gyógynövény, amit mindenki ismer, szeret és használ, annyira sokrétűen bevethető. Orvosi székfű néven is ismerheted a kamillát. Illóolajai gyulladáscsökkentő hatásúak, teája szintén segít a gyulladások megszüntetésében, rendszeres fogyasztása segít a gyomorpanaszok enyhítésében, csökkenti a hányingert és a bélgyulladás tüneteit. Külsőleg is használható, pattanásokra, nehezen gyógyuló sebekre, altesti gyulladások kezelésére. Nyugtató, görcsoldó, stresszoldó hatásai miatt is szeretjük. És megfázás, köhögés, vírusos vagy bakteriális légúti fertőzések esetén is bevethető.

Csipkebogyó

Ez a piros húsos bogyó rengeteg olyan anyagot tartalmaz, ami a szervezet számára remekül hasznosítható: C-vitamint, A-vitamint, pektint, flavonoidokat rejt. Nem véletlenül lett kedvelt gyógynövény: a C-vitamin a szervezet ellenállóképességét fokozza, a flavonoidok gyulladásgátló hatásúak, valamint antibiotikus immunerősítők, a pektinek pedig az emésztést serkentik. Megfázás, influenza ellen bevethető a bogyóból készített tea, de a vesére, a hólyagra és a belekre is jó hatással van, javítja az emésztést. Hatóanyagainak teljes kioldódásához egy éjszakán át érdemes áztatni a kiszárított bogyókat, majd elfogyasztani a fantasztikus hatású csipkebogyó-teát.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X